PROGRAM CERES

PROIECT NR. 4 - 139 /12.11.2004


SISTEME HIBRIDE NANOSTRUCTURATE PE BAZA DE POLIMERI CONDUCTORI, NANOPARTICULE MAGNETICE SI NANOTUBURI DE CARBON



                        
























    Materialele nanostructurate pe baza de polimeri conductori reprezinta una din categoriile de materiale de baza pentru dezvoltarea unor noi generatii de dispozitive si structuri ce ofera posibilitatea asocierii unor functii variate necesare aplicatiilor.
    Diversificarea si optimizarea metodelor de sinteza a acestor compozite intr-o varietate de forme micro si nanostructurate (straturi de sine statatoare, filme subtiri pe suporti, nanoparticule, nanotuburi) a condus la posibilitatea modelarii proprietatilor electrice, optice si magnetice ale acestor materiale prin modificari la nivelul arhitecturii moleculare.
       Activitatea de cercetare din cadrul prezentului proiect este concentrata asupra unei clase speciale de materiale hibride nanostructurate pe baza de polimer conductor, nanoparticule magnetice si nanotuburi de carbon. Obtinerea unor astfel de sisteme hibride face posibila pe de o parte optimizarea anumitor proprietati ale polimerului conductor (ex. structura la nivel molecular, conductivitate electrica, proprietati magnetice, rezistenta mecanica, procesabilitate), iar pe de alta parte genereaza proprietati sinergetice determinate de interactiile specifice dintre componente. Prin incapsularea nanoparticulelor magnetice intr-un polimer conductor se pot obtine nanocompozite care au atat proprietati magnetice cat si proprietati electrice sau optice interesante, procesabilitate usoara din solutii apoase, aderenta pe diferiti suporti, ceea ce le confera o aplicabilitate larga (ecrane electromagnetice, absorbtie de microunde, racire magnetica, inregistrari magnetice).
    Compozitele polimer conductor-nanotuburi de carbon reprezinta nanostructuri cu proprietati speciale care rezulta din combinatia proprietatilor nanotuburilor de carbon pe de parte (conductivitatea electrica ridicata, rezistenta mecanica, suprafata specifica mare) si proprietatile polimerului conductor pe de alta parte (reversibilitatea proceselor de oxidare-reducere, capacitate de stocare a unei cantitati mari de sarcina, modificari dimensionale in functie de potentialul electric aplicat). Aceste caracteristici deosebite ale compozitelor polimer conductor-nantuburi de carbon determina atat un interes fundamental cat si unul aplicativ in special pentru actuatori (muschi artificiali), condensatori electrochimici, dispozitive electronice. Prin atasarea diferitelor grupari functionale pe lantul polimerului conductor si incapsularea nanotuburilor de carbon cu un astfel de polimer se obtin noi nanostructuri multifunctionale cu aplicatii biomedicale.