Text Box: Rezultate

Locațiile proiectului:  judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca

1. Cluj Innovation Park, Zona Lomb FN;

2. INCDTIM, str.Donat nr. 67-103

Text Box: Proiect cofinanțat de UNIUNEA EUROPEANA din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

Denumire rezultate/activități

 

 

Anunț presa început proiect

Pagina de web a proiectului

2 Panouri exterioare

1 Pliant

Locuri de muncă pentru cercetători create la membrii clusterului ca urmare a proiectului – (nr) echivalent normă întreagă (4 posturi)

 6 intreprinderi noi afiliate Clusterului 

Organizare 2 seminarii (ateliere anuale de colaboarare pe domeniul energetic) în CETATEA INCDTIM

Organizare 1 atelier de formare pentru studenți/doctoranzi în cadrul CETATEA

3 Intalniri cu partenerii internaționali pentru dezvoltare rețea de cooperare academică și inovare

2 Acorduri bilaterale de cooperare internațională

Proiect și model experimental de tracker în două axe, cu panouri solare și concentratoare solare.

S-a finalizat studiul Geotehnic prospectiv cu verificare MLPAT Af

S-au continuat studiile pentru dezvoltarea si imbunatatirea rezultatelor obtinute in cadrul PN 16-30 01 privind sistemul de trackere si panouri fotovoltaice,  rezultatele obtinute pana in prezent fiind diseminate in cadrul Conferintei „SET Plan Bratislava din decembrie 2017 prin  2 postere.

În data de 01.12. 2017 s-a participat la conferinta” SET Plan – The 10th Year Aniversary & Central European Energy Conference” la Bratislava, Slovacia  unde s-a prezentat proiectul CITAT-E  si 2 postere;

În perioada 12-13 Decembrie 2017 au avut loc intalniri cu reprezentantii unor primarii si companii energetice pentru a realiza un schimb de informatii si experienta cu privire la realizarea road-mapului energetic al regiunii. Au fost vizate oportunitati de colaborare atat cu INCDTIM, cat si cu Clusterul TREC in ceea ce priveste eventualele propuneri in parteneriat

În data de 14 decembrie a avut loc Adunarea Generala a membrilor clusterului TREC in cadrul careia s-a prezentat un raport de activitate al anului 2017 si s-a semnat acordul de parteneriat prin care membrii clusterului si-au dat acordul pentru depunera unui proiect  in cadrul competitiei PN III – Organizare si dezvoltare cluster.

În data de 14 Decembrie s-a depus in cadrul competitiei PN III – Organizare si dezvoltare cluster, un proiect cu titlul: Cresterea capacitatii de inovare a intreprinderilor din clusterul TREC prin transfer tehnologic si de cunostinte cu scopul de a realiza activitati de inovare in scopul cresterii capacitatii inovative in special a companiilor din clusterul TREC

În data de 9 ianuarie a avut loc o intalnire directa cu reprezentanta clusterului Green Energy, Doamna Luminita Vlaicu in vederea stabilirii de posibilitati de cooperare in cadrul unor proiecte viitoare comune.

În data de 10 si 11 ianuarie 2018 a avut loc interviul pentru obtinerea medaliei de argint in excelenta de managent de cluster, interviu realizat de catre reprezentanta European Secretary of Cluster Assesment, d-na Lucia Seel.

În data de 12.01.2018. membrii echipei de implementare au participat la o intalnire cu reprezentantul companiei SC Hidroart SRL, Domnul Gabor Daniel. Au fost prezentate avantajele apartenentei la cluster, membrii actuali, respectiv strategia si obiectivele viitoare ale clusterului, cat si proiectele actuale. De asemenea s-au vizat oportunitati de colaborare atat cu INCDTIM cat si cu Clusterul TREC pe eventuale propuneri de proiecte in parteneriat.

În data de 12.01.2018 s-a participat la intalnirea Consortiului Clusterelor din Transilvania de Nord (consortiu din care Clusterul TREC face parte) in vederea stabilirii obiectivelor comune pentru anul 2018. Printre aceste obiective se numără și organizarea unei Conferințe a Clusterelor din Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord.

În data de 14.01.2018 a avut loc intalnirea cu reprezentantul Clusterului ROSENC din Timisoara, domnul Radu DIMECA, in cadrul careia s-a realizat un schimb de experienta si bune practici in vederea realizarii de proiecte in comun, colaborare cu INCDTIM in domeniul energiilor regenerabile cat si viitoare colaborari cu Clusterul TREC.

În data de 15.01.2018 a avut loc intalnire cu reprezentantul societatii Gtricou&PROMO SRL-D, domnul Pop Gheorghe, in cadrul careia a fost prezentat clusterul TREC si posibilitatile de colaborare. In cadrul discuțiilor a fost prezentat și proiectul aflat în derulare Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative CITAT-E. Acesta va putea fi considerat un centru de promovare a energiilor alternative in zona de nord vest a României

În data de 16.01.2018, membri ai echipei de implementare s-au intalnit cu reprezentantul societatii SC WebRoll Agency S.R.L., domnul Roland Fekete,  pentru a-i  propune aderarea la clusterul TREC. De asemenea, au fost prezentate avantajele economice care se pot obtine dintr-o astfel de asociere.

Începand cu data de 26 ianuarie, au demarat discutiile cu  Dl Andrei Ceclan  PhD Universitatea Tehnica Cluj Napoca, in vederea unei viitoare participari a Clusterului TREC in cadrul unui proiect de tip HORIZON 2020.

În data de 29.01.2018 membri ai echipei de implementare s-au intalnit cu administratorul societatii  S.C.Inter Punkt Proiect System S.R.L. , Domnul Parau Sergiu, caruia i s-au prezentat obiectivele si rolul clusterului TREC, facilitatile de care beneficiaza ca membru in cluster, promovarea activitatii societatii in actiunile intreprinse de cluster, posibilitatile de colaborare in obtinerea de finantari nerembursabile, societatea avand implementate deja proiecte pe fondul de mediu, de gasirea de parteneri de afaceri. Au fost de asemenea prezentati membrii actuali ai clusterului. Un rol important a fost acordat discutiei despre proiectul aflat in implementare CITAT-E, precum si avantajele acestuia.

În data de 30 ianuarie 2018 membrii ai echipei de implementare au participat la evenimentul organizat de Aries Transilvania (Itech Transylvania Cluster) cu privire la cooperarea transectoriala a clusterelor din regiunea NV, eveniment la care a participat si presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, D-l Daniel Cosnita. Scopul intalnirii a fost stabilirea de noi contacte in vederea unor eventuale colaborari viitoare.

În data de 1 februarie 2018 a avut loc o intalnire directa in vederea atragerii ca si membru in cluster, cu primarul comunei Baciu, D-l Florin Muresan. Au fost prezentate avantajele apartenentei la cluster, strategia si obiectivele clusterului, membri actuali, precum si proiectul aflat in derulare.

În data de 02.02.2018 membri ai echipei de implementare s-au intalnit cu reprezentantul societatii S.C.Triox S.R.L., Domnul Razvan Ilies, caruia i s-a propus aderarea la Clusterul TREC si i s-a prezentat obiectivele si rolul clusterului, facilitatile de care beneficiaza membrii si posibilitati de colaborare viitoare.

În data de 14.02.2018 membri ai echipei de implementare s-au intalnit cu administratorul societatii S.C.Phil Management S.R.L., Domnul Marius Puscas.  In cadrul discutiilor avute a fost prezentat si proiectul aflat în derulare Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative CITAT-E.

În data de 16 februarie 2018 a avut loc o intalnire directa in vederea atragerii ca si membru in cluster  cu reprezentatul societății SC Remark SRL, domnul Frîncu Marius. Au fost purtate discuții în cadrul cărora a fost prezentat conceptul de cluster, care sunt obiectivele unei asocieri de acest tip precum si posibilitățile de colaborare cu Clusterul TREC.

În data de 19.02.2018 membri ai echipei de implementare au   participat la workshopul  "- Industry 4.0- Digitalising Transilvania and Romania” organizat de Aries Transilvania in cadrul campaniei desfasurata de comisia Europeana prin Watify Campaign din cadrul saptamanii dedicata industrializarii in Europa.

În perioada 21 februarie 2018-23 februarie 2018 s-a participat la Conferinta EU Industry Days organizata la Bruselles, Belgia. In cadrul acesteia, s-a participat si la  evenimentul de matchmaking organizat de catre European Clusters Platform. In cadrul acestui eveniment reprezentantele clusterului au avut intalniri directe cu participanti din alte tari in vederea stabilirii de contacte si de creare de consortii pentru depunere de proiecte in cadrul Programelor europene de tip: Horizon 2020.

În data de 22 februarie 2018 membrii ai echipei de implementare a proiectului au participat  la o sesiune de lucru din cadrul Proiectului STARDUST (Holistic and integrated urban model for smart cities), finanțat de către Comisia Europeană prin programul HORIZON 2020. Obiectivul intalnirii a fost ca impreuna cu ceilalti participanti la workshop sa dezvoltam soluții pentru ca orașele să facă tranziția către o dezvoltare  eficientă, sustenabilă și orientată către cetățean. In cadrul workshop-ului s-a prezentat si proiectul nostru, CITAT-E – Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative.

În data de 23.02.2018 membri ai echipei de implementare s-au intalnit cu reprezentantul societatii  S.C.Dpshopstore S.R.L.-D, domnul Pop Dan caruia i s-a prezentat conceptul de cluster, obiectivele si avantajele asocierii in cluster, precum si eventuale colaborari cu clusterul TREC. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost prezentat si proiectul aflat în derulare Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative CITAT-E.

În data de 26.02.2018 membri ai echipei de implementare s-au intalnit cu reprezentantul societatii  S.C. Lead Solutions S.R.L.-D, domnul Vlad Pop. In cadrul discutiilor s-a prezentat clusterul TREC, activitatea acestuia, beneficiile adrerarii la cluster si posibiltatile de colaborare.

În data de 26 februarie 2018, a avut loc o intalnire directa cu domnul Conf. Dr. Ing. Andrei Damian, reprezentant al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti – Facultatea de Instalatii. Subiectul intalnirii a fost cooperarea clusterului TREC cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – Facultatea de Instalatii la viitoarele aplicatii de tip POC si programe de tip Horizon 2020.

În urma procesului de selectie si a interviului a fost angajat un tanar cercetator in cadrul centrului de Cercetare CETATEA din cadrul INCDTIM

În data de 01.12.2017 s-a participat la conferinta” SET Plan – The 10th Year Aniversary & Central European Energy Conference” la Bratislava, Slovacia.

In perioada 17-18 ianuarie 2018 s-a participat la editia nr. 7 a Targului International de Energie Solara InterSolution, organizat in Gent Belgia, targ specializat pe producerea si comercializarea de celule solare, module fotovoltaic, colectoare solare termice, pompe de caldura.

În perioada 21-23 februarie s-a participat la Bruselles, la European Cluster Matchmaking Event 2018, eveniment in cadrul caruia au avut loc intalniri directe cu reprezentanti ai clusterelor si companiilor din Europa si s-au stabilit relatii de cooperare internatioanala pentru membrii clusterului TREC

În perioada 21-23 februarie s-a participat la Bruselles, la European Cluster Matchmaking Event 2018, eveniment in cadrul caruia au avut loc intalniri directe cu reprezentanti ai clusterelor si companiilor din Europa si s-au stabilit relatii de cooperare internatioanala pentru membrii clusterului TREC

În data de 22 Februarie s-a participat la o sesiune de lucru din cadrul Proiectului STARDUST (Holistic and integrated urban model for smart cities), finanțat de către Comisia Europeană prin programul HORIZON 2020. In cadrul workshop-ului s-a promovat proiectul CITAT-E - Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative.

Un pliant  de prezentare a clusterului TREC, brosura cu centrul de cercetare CETATEA si pixuri personalizate cu clusterul TREC. Aceste material promotionale au fost impartite la toate intalnirile si Conferintele la care s-a participat.

Pentru atragerea de personal in cercetare, în urma procesului de selectie si a interviului a fost angajat un tanar cercetator in cadrul centrului de Cercetare CETATEA din cadrul INCDTIM , cu norma intreagă.

Clusterul TREC a avut o serie de participari la diferite Conferinte, intalniri, workshop-uri in scopul promovarii activitatii Clusterului, atragerea de noi membrii si posibili parteneri, au fost prezentate postere despre proiect si activitatile derulate in cadrul acestuia.

In data de 06.08.2018, s-a organizat vizita elevilor de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Ludus, carora le-a fost prezentat Centrul de Cercetare CETATEA  si de asemenea au avut loc prezentari de specialitate sustinute de catre specialistii din cadrul INCDTIM.

Pentru atragerea de personal in cercetare, în urma procesului de selectie si a interviului a fost angajat o tanara cercetatoare in cadrul centrului de Cercetare CETATEA din cadrul INCDTIM , cu norma intreagă.

Pentru atragerea de personal în cercetare, începând cu luna septembrie 2018, în urma unui proces de selecție, a fost angajat un tânar cercetător cu norma întreagă, pe perioadă determinată.

In cadrul conferintelor și întâlnirilor la care s-a participat, s-au distribuit pliante de prezentare a proiectului, respectiv a Clusterului TREC.

In data de 12.11.2018,  s-a organizat o vizita in centrul de cercetare CETATEA a unor elevi de la Liceul Racovita din Cluj-Napoca. Li s-a prezentat acestora centrul de cercetare și totdata li s-a prezentat avantajele lucrului intr-un institut de cercetare in vederea atragerii lor spre domeniul cercetării științifice.

Urmare a cererii nr. 248741/10.05.2019, depusa la Primaria Municipiului Cluj-Napoca privind eliberarea Certificatului de Urbanism, a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 2254/21.05.2019, necesar pentru  autorizația de construire - Laborator de Cercetare Pilot aferent proiect CITAT-E.

S-au continuat studiile pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rezultatelor obținute în cadrul PN 16-30 01 privind sistemul de trackere și panouri fotovoltaice,  rezultatele obținute până în prezent fiind diseminate în cadrul evenimentelor  la care au participat membrii echipei.

Rezultatele obținute până în prezent au fost prezentate la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVII-a, 20-22 martie 2019, Sala Polivalentă, Cluj-Napoca. În cadrul acestei compeții INCDTIM  a câștigat o diplomă de excelență. Totodată, rezultatele obținute până în prezent sunt subiectul unui brevet de invenție și se află în curs de brevetare (Cerere de brevet de invenție nr. A/00849 din 29.10.2018)

În data de 13.06.2019 s-a participat la o întâlnire cu D-l Călin Bohus administratorul companiei SC Project Consulting SRL. Împreună cu această companie, membră a clusterului TREC, INCDTIM va depune un proiect de tip PTE (Transfer la operatorul economic). Scopul acestui tip de proiecte este: Creşterea competitivităţii mediului economic prin asimilarea rezultatelor CDI ale organizaţiilor de cercetare şi transferul acestor rezultate către piaţă.

Participarea în data de 25.06.2019   la întâlnirea cu reprezentantul societății Food and Friends, Robert Ibranyi, în vederea intrării ca membru în Cluster,  precum și pentru  stabilirea unor viitoare colaborări cu firmele membre ale clusterului.

S-a organizat și s-a participat la selecția și interviul organizat în vederea angajării  unui cercetător în cadrul Centrului de cercetare Cetatea.

Au fost definitivate soluțiile contructive în vederea finalizării caietului de sarcini și pregătirea pentru activitatea de achiziții publice.

S-au continuat studiile pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rezultatelor obținute în cadrul PN 16-30 01 privind sistemul de trackere și panouri fotovoltaice,  rezultatele obținute până în prezent fiind diseminate în cadrul conferinței PIM 2019. Au fost prezentate două postere și s-a ținut o prezentare orală cu rezultatele obținute până în prezent.

1. Concentrated solar power and Stirling engine autori: V Rednic, A Bot, E Bruj, R Gutt, S Gergely, R Pop, R Gavrea, S Pogacian, D Zotoiu and N Aldea

2. Thermal receptor for capturing and  converting concentrated solar energy R. Gutt, V. Rednic, E. Bruj and A. Bot

3. Stirling engine's combustion chamber optimization

Autori: E Bruj, A Bot, V Rednic, S Pogăcian, Ș Gergely, R Gutt and D Zotoiu

În cadrul conferințelor și workshopurilor la care s-a participat, s-au distribuit broșuri de prezentare a proiectului, respectiv a Clusterului TREC, broșuri cu centrul de cercetare CETATEA și pixuri personalizate cu clusterul TREC.

A fost definitivat draftul caietului de sarcini pentru activitatea de achiziții publice. De asemenea, ca urmare a progresului tehnologic al echipamentelor care urmează a fi achiziționate în cadrul proiectului, se va redacta o notificare către autoritatea contractantă, cu modificările tehnice necesare.

S-au continuat studiile pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rezultatelor obținute în cadrul PN 16-30 01 privind sistemul de trackere și panouri fotovoltaice, rezultatele obținute până în prezent fiind diseminate în cadrul evenimentelor la care au participat membrii echipei.

În data de 12.12.2019 a avut loc Adunarea generala a clusterului TREC cu următoarele obiective pe ordinea de zi: Alegeri Conducere Executiva, Aprobarea de către Adunarea Generala a Membrilor asociați a Bugetului de Venituri și Cheltuieli Estimativ pentru anul 2020, împreună cu Planul de Activități Transylvania Energy Cluster 2020, s-a votat în unanimitate depunerea de proiect pe următoarea competiție POC – Clustere de inovare.

În data de 17.12.2019 a avut loc întâlnirea cu asociația ADI-ZMC, nou intrată în cluster pentru a stabili modalitățile de colaborare viitoare și pentru a ne prezenta proiectele actuale.

În perioada 6-7.01.2020, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții SC AUSTING SERV SRL, societate comercială specializată în cursuri de formare profesională în domeniul instalațiilor, care și-a manifestat interesul de aderare la Clusterul TREC- Transylvania Energy Cluster, în vederea colaborării cu societățile prezente în cluster, și pentru a le oferi acestora cursuri de formare în domeniul instalațiilor.

În data de 10 ianuarie 2020, Oana Raita a fost aleasă ca și reprezentant al INCDTIM în proiectul IMPROVE. Va reprezenta Instituția în cadrul Comitetului Regional de Reprezentanți și a avut loc prima întâlnire de informare.

În data de 14 ianuarie 2020 a avut loc o întâlnire cu reprezentantul BREEAM ES, care se ocupă cu certificări clădiri verzi și s-a discutat despre colaborări viitoare și eventuale cursuri de certificare internațională pe care reprezentanții companiilor clusterului TREC le pot accesa.

În data de 16 ianuarie 2020, la invitația comitetului de monitorizare AM- POC s-a participat la de-a IX-a reuniune a Comitetului de Monitorizare POC 2014-2020. În cadrul acestei întâniri a fost prezentat proiectul CITAT-E și rezultatele obținute în prezent. Proiectul nostru a fost ales ca și exemplu de bune practici și un proiect de succes.

În data de 4 februarie 2020, s-a organizat o vizită în centrul de cercetare CETATEA a unor elevi de la Liceul Tehnologic din Luduș. Li s-a prezentat acestora proiectele la care lucrăm în domeniul energiei printre care și proiectul CITAT-E și li s-a explicat cum vor contribui acestea la creșterea nivelului de trai al cetățenilor orașului. Totodată li s-au prezentat avantajele lucrului într-un institut de cercetare și au fost invitați să urmeze o carieră în domeniul cercetării.

În data de 5 februarie 2020 s-a organizat o sedință de lucru în cadrul căreia s-au discutat ultimele detalii tehnice care să fie cuprinse în caietul de sarcini. S-a realizat un draft al caietului de sarcini care în lunile următoare va fi finalizat și va fi supus analizei echipei de management în vederea publicării pe SEAP.

În data de 13 februarie 2020 s-a participat la o întâlnire cu reprezentanții clusterelor și universităților clujene, discuție legată de strategia de transformare digitală a Municipiului Cluj-Napoca la care se lucrează în această perioadă. Parcul nou creat în cadrul acestui proiect, va fi un loc în care digitalizarea va fi utilizată atât la monitorizarea cât și la eficientizarea energiei. Vom contribui la transformarea Clujului într-un oraș smart utilizând competențele digitale ale membrilor noștri.

În perioada 13-14.02.2020 a avut loc o întâlnirea cu reprezentanții WHITE STAR REAL ESTATE SRL, dezvoltator imobiliar internațional, care și-a manifestat interesul de aderare la Clusterul TREC- Transylvania Energy Clster, în vederea colaborării cu societățile prezente în cluster, și pentru a beneficia de expertiza și consilierea firmelor din Clusterul TREC specializate pe domeniile de audit energetic, certificare energetică și certificare clădiri verzi în sisteme internațional de certificare de tipul BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sau LEED (Leadership în Energy and Environmental Design).

Participarea în data de 18 februarie 2020 la întâlnirea cu administratorul firmei INTERCULTURAL CONSULTING, cu sediul în Cluj-Napoca  pentru posibilități de aderare și colaborare la Cluster.

Participarea în data de 25 februarie 2020 la întâlnirea cu administratorul firmei ROMAR Water JET, pentru posibilități de aderare și colaborare la Cluster.

A fost definitivat caietul de sarcini conform notificării nr. 31 aprobată de către autoritatea contractantă.

În urma rezultatelor obținute până în prezent în cadrul proiectului Nucleu, INCDTIM a depus împreună cu clusterul TREC un proiect la competiția organizată de către ADR-NV pe domeniul de specializare inteligentă.

În perioada 03-04.03.2020 s-a participat la evenimentul Policy Learning Dialogue “EU Second-change Entrepreneurship Policies applicable for the Danube Region”. Acest eveniment a fost organizat în Cluj-Napoca, de către partenerul local în proiect, respectiv Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Interreg-DTP "DANUBECHANCE 2.0 - Embracing failure to facilitate second-chance entrepreneurship in the Danube region" și a promovat diseminarea și utilizarea politicilor în domeniul antreprenoriatului de a doua șansă în regiunea Dunării. De asemenea, exemple de bune practici din Danemarca, Spania, Grecia, Slovenia și Ungaria au fost prezentate. A fost analizată și cum anume se poate realiza transferul acestor bune practici în țările din regiunea Dunării.

În data de 5 martie 2020 a aderat un nou membru la clusterul TREC – S.C.Glo Maine S.R.L.

În data de 5 martie 2020 s-a primit Hotărârea de aderare a unui nou membru în clusterul TREC – Hexagon Ventures S.R.L.

În data de 27.03.2020  a avut loc o sesiune online de discuții și dezbateri cu reprezentanții clusterelor din Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord care au avut ca finalitate un document sub forma unui comunicat de presă despre modalitățiile în care se pot sprijini companiile membre să depășească perioada pandemiei de Covid-19 și a stării de urgență. Acest comunicat de presă a fost transmis către CLUSTERO – Asociația clusterelor din România și către Guvernul României.

În data de 15 aprilie 2020, s-a  participat și s-a susținut o prezentare la Conferința online  organizată de UEFISCDI pentru proiectul “Cluster inovativ”. Proiectele de acest fel se afla la faza finală și fiecare cluster și-a prezentat strategia rezultată în urma activităților proiectului și rezultatele obținute pe parcursul celor 2 ani de derulare.

În data de 24 aprilie 2020 s-a primit Hotărârea de aderare a unui nou membru în clusterul TREC – Robert BOSCH S.R.L.

În datele de 1 și 8 mai 2020 au avut loc întâlniri online cu colegii din Consorțiul Clusterelor în vederea pregătirii propunerii de proiect depusă în cadrul competiției organizate de ADR NV pe domeniul cercetării- inovării și investițiilor în domeniul specializării inteligente. Prin propunerea de proiect, Digital Innovation Hub Transylvania, una din componentele principale ale ideii de proiect își propune dezvoltarea unei platforme digitale care să reprezinte un model de interacțiune, angajament și schimb de valoare între elementele componente, toate aceste elemente fiind bazate pe servicii și tehnologii digitale, și implementarea unor servicii de inovare pentru IMM-uri – care constă în redefinirea afacerilor prin implementarea proceselor de transformare digitală la toate nivele organizaționale (management, canale de vânzare și comunicare, colectare și administrare date, resurse umane, etc.

În data de 25 mai 2020 s-a participat la webinarul "New training for cluster managers: “Cluster 4 Smart". Evenimentul a fost adresat managerilor de cluster și a constat într-o prezentare a unei  platforme online dezvoltată de proiectul ”Cluster 4 Smart” în cadrul căreia managerii de cluster vor putea lua parte la traininguri online pe diferite direcții de dezvoltare ale unui cluster. Totodată li s-a prezentat acestora oportunitățile și provocările în domeniul de clusterizare în ceea ce privește finanțările și colaborările între clustere la nivel european. Managerul de programe al clusterului TREC a inceput cursurile de training pentru managerii de cluster.

S-a realizat în cadrul site-ului clusterului TREC un tool de comunicare online între membrii pentru a facilita contactul și a facilita cooperarea între aceștia.

Actualizarea site-ului Web al clusterului (http://transylvaniaenergycluster-trec.ro) cu activitățile și evenimentele derulate în etapa curentă.

S-au continuat studiile pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rezultatelor obținute în cadrul PN 16-30 01 privind sistemul de trackere și panouri fotovoltaice, rezultatele obținute până în prezent fiind diseminate în cadrul evenimentelor la care au participat membrii echipei.

A fost definitivat caietul de sarcini conform notificării nr. 31 aprobată de către autoritatea contractantă.

În data de 3 iunie s-a participat la întâlnirea pe proiectul REFLOW pe care INCDTIM îl are în implementare. În cadrul acestui eveniment s-au prezentat specificitățile orașului pilot Cluj-Napoca și cum vor fi implicați cetățenii în activitățile proiectului în timpul implementării dar mai ales după terminarea.

În data de 4 iunie s-a participat la evenimentul „Mentenanță pentru industrie prin automatizare digitală” organizată de Energynomics.

În data de 8 iunie s-a participat la evenimentul organizat de către Urbanize Hub. În cadrul acestui eveniment s-a vorbit despre smart city și care este rolul city managerilor în dezvoltarea unui oraș. De asemenea tot axat pe city manageri au fost prezentate povești de succes ale unor bune practici existente în România.

În perioada 10-11 iunie s-a participat la întâlnirea de proiect în cadrul REFLOW (întâlnire trimestrială care trebuia să aibe loc la Copenhaga, dar datorită situației generate de COVID a avut loc online). În cadrul acesteia s-au prezentat rezultatele obținute pe proiect până în prezent și s-au planificat activitățile viitoare.

În data de 10 iunie s-a participat la evenimentul organizat de către Transilvania IT Cluster ”Seminar de instruire Bowi founds”. În cadrul acestuia s-au prezentat oportunitățile de finanțare pentru digitalizarea companiilor.

În data de 11 iunie s-a participat la conferința organizată de energynomics: “Digitalizare și eficiența energetică: de unde pornești, cu cine vorbești”. În cadrul acesteia speakerii invitați au abordat problema digitalizării indistriei energetice și care sunt pașii care trebuie urmați pentru ca aceasta să fie realizată într-un timp cât mai scurt.

În data de 25 iunie, la invitația Ministerului Fondurilor Europene s-a participat la evenimentul organizat de către aceștia privind programul POC și când va fi data de lansare a acestuia. Clusterul TREC a depus încă un proiect POC la acest call deschis, având ca și cofinanțatori Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și compania BOSCH. (atașat fotografii).

În data de 25 iunie s-a participat la întâlnirea cu reprezentanți ai unor clustere din domeniul energetic cu care s-au stabilit organizarea unui eveniment privind Digital Innovation hub-urile și rolul clustrelor în dezvoltarea acestora. Managerul de programe al clusterului TREC, Oana Raita, a primit invitația de a fi speaker la evenimentul care a avut loc în 9 iulie.

În data de 30 iunie s-a participat la conferința “Energy Strategy Summit - Noul ciclu investițional”. În cadrul acestui eveniment s-a discutat despre noile oportunități de a investi în energie și cum digitalizarea energetică a devenit imperativă dar și cum aceasta deschide noi oportunități de business.

În data de 30 iunie s-a participat la evenimentul organizat de către ADR centru privind digitalizarea companiilor. În cadrul acestuia s-au oferit informații practice privind procesul de digitalizare al afacerii, ce soluții folosesc managerii pentru a-și administra mai bine compania, unde sunt obstacolele și oportunitățile digitalizării.

În data de 2 iulie s-a participat la întâlnirea de proiect REFLOW. În cadrul acesteia s-a discutat cum au fost afectate activitățile orașelor pilot implicate în proiect de către virusul COVID și care sunt pașii care trebuiesc urmați pentru a minimiza efectele acestuia asupra activităților viitoare.

În data de 7 iulie s-a participat la evenimentul organizat de către Romanian Community of DIHNET.EU. În cadrul acestui eveniment s-a discutat despre impactul hub-urilor de digitalizare asupra dezvoltării economice viitoare și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni un centru de digitalizare recunoscut la nivel European.

În data de 7 iulie s-a participat la întâlnirea de proiect din cadrul REFLOW. În cadrul acesteia s-au realizat împreună cu partenerii de proiect obiectivele WP 5 cu privire la maparea datelor de producție și consum din Cluj-Napoca și modul prin care vom implica cetățenii în activitățile proiectului pentru a avea un impact cât mai mare în ceea ce privește eficientizarea energetică în municipiu.

În data de 7 iulie s-a participat în calitate de speaker alături de colega de la Transilvania IT cluster în cadrul evenimentului „Transilvania Digital Innovation Hub”. Împreună cu colegii din consorțiul Clusterelor vom dezvolta la Cluj-Napoca un centru de digitalizare care să deservească întreaga regiune. Consorțiul clustrelor se va transforma în Transilvania DIH și toate acțiunile noastre viitoare se vor axa și pe o componență de digitalizare atât de necesară în toate domeniile.

În data de 7 iulie la invitația Primăriei Cluj-Napoca s-a participat la evenimentul „Cluj management and planning group”. În cadrul acestuia s-a discutat despre strategia de dezvoltare a municipiului în care un rol important îl va juca cercetarea, inovația și mediul academic.

În data de 9 iulie s-a participat în calitate de speaker la evenimentul „DIH and Clusters for Sustainable and Intelligent Cities”. Prezentarea a fost axată pe realizările clusterului TREC în domeniul de smart city, proiectul CITAT-E fiind un pilon important în această directivă.

În data de 9 iulie s-a participat la evenimentul “Mașini electrice: distanța până la maturitate” organizat de Energynomics și având ca tema centrală mobilitatea electrică în România.

În perioada 13-16 iulie s-a participat la cursul online „Managementul schimbării” organizat în cadrul proiectului „Transilvania Digitală Inovativa 2.0”. În cadrul acestuia s-au prezentat principiile care trebuiesc urmate pentru ca într-o companie schimbarea să fie una benefică. S-au organizat grupe de lucru în cadrul cărora am efectuat exerciții practice. La sfârșitul cursului s-a dat un examen pe care l-am trecut cu brio. Mangerul de programe al clusterului TREC, D-na Oana Raita a primit diploma de absolvire.

În data de 14 iulie s-a participat la evenimentul online organizat de către Primăria Cluj-Napoca „SIDU_ Clujul Verde”. În cadrul strategiei de dezvoltare urbana clusterul TREC este consultant. În cadrul acestei strategii, obiectivele dezvoltate în proiectul REFLOW vor fi parte integrantă. Energia și eficiența energetică se află pe lista de priorități ale startegiei de dezvoltare urbană viitoare.

În data de 15 iulie s-a participat la conferința organizată de către energynomics: „Investiții în energie prin contracte bilaterale pe termen lung”. În cadrul acestui eveniment, organizatorii au propus o conversație în care experții invitați vor anticipa impactul finanțării investițiilor prin contracte de achiziție a energiei electrice pe termen lung. Au fost prezentate studii de caz și recomandări pentru părțile implicate.

În data de 15 iulie s-a participat la workshopul din cadrul proiectului REFLOW. S-a lucrat pe echipe și pe pilot city pentru a răspunde obiectivelor WP 3.

În data de 17 iulie s-a participat la întâlnirea de proiect REFLOW. În cadrul acesteia împreună cu partenerii din Amsterdam, care sunt WP leaderi am stabilit obiectivele și planul de acțiune al municipiului Cluj-Napoca în perioada următoare și am analizat modalitățile prin care cetățenii vor fi implicați în procesul de eficientizare energetică în municipiu.

În data de 21 iulie s-a participat la evenimentul „Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României”. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României anunță lansarea (Video) Conferinței Naționale „Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, Cadrul de planificare strategică pentru Strategia de Dezvoltare Locală a Administrației Publice”, marți, 21 iulie 2020, începând cu ora 10:00, la Palatul Victoria. Evenimentul s-a bucurat de prezența Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban. Totodată, la nivel de keynote speakers au avut intervenții: Ioan Marcel BOLOȘ, Ministrul Fondurilor Europene.

În data de 23 iulie s-a participat la evenimentul Energynomics Talks „Investițiile atrase pentru dezvoltarea tehnologiilor PROCESIO”. În cadrul acestui eveniment, s-a discutat despre investițiile în tehnologie și cum Sectorul tehnologic investește major în active pe termen lung. Cheltuielile sunt masive în active pe termen lung pe care nu le deține și ar putea fi din ce în ce mai mari. Software-ul schimbă lumea, în plus, o reconstruiește, în multe privințe.

În data de 24 Iulie s-a participat la întâlnirea de proiect REFLOW. În cadrul acesteia membrii consorțiului din Cluj au prezentat contentul care va apărea pe noul site al proiectului.

În data de 27 iulie s-a participat la evenimentul organizat de către energynomics “Petrochimia românească și integrarea noilor tehnologii”.

În data de 30 iulie s-a participat la întâlnirea de proiect REFLOW. În cadrul acesteia s-au definitivat factorii de impact și care vor fi actorii implicați în atingerea acestora. În Noiembrie acest an are loc prima decontare a rezultatelor proiectului și până atunci trebuie definitivate activitățile și rezultatele pe care preconizăm să le obținem în cadrul proiectului.

În data de 31 iulie s-a participat la evenimentul organizat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României în ceea ce privește Digital Innovation Hub-urile. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate condițiile pe care o organizație trebuie să le indeplinească pentru a fi recunoscută ca și Hub de digitalizare la nivel național.

În data de 4 august s-a participat la evenimentul online „Finanțări nerambursabile – Programul de susținere al IMM-urilor”. În cadrul acestuia s-au prezentat oportunitățile pe care le au IMM-urile în ceea ce privește finanțarea la nivel național.

În data de 5 august s-a participat la un eveniment de matchmaking în cadrul căruia reprezentanța clusterului TREC a avut o întâlnire cu reprezentanța unui cluster din Italia. S-au stabilit modalități viitoare de colaborare.

În data de 10 august s-a participat la o discuție împreună cu reperezentanții clusterelor clujene – membre în Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca referitoare la a demara un nou proiect dedicat start-up-urilor din Municipiul Cluj-Napoca.

În data de 27 august s-a participat la discuția organizată de Energynomics – eveniment ce face parte din seria de discuții #EnergynomicsTalks în care dl. Liviu Drăgoi – Sales Manager ACE Industrial Software Solutions prezintă detalii despre ce anume presupune digitalizarea fluxurilor industrial.

În perioada septembrie-noiembrie s-a participat la peste 50 de activități  diferite, finalizate cu rezultate de genul rapoarte, soluții tehnice, propuneri de proiecte, prezentări de tehnologii, modele, prezentări de caz și soluții concrete, etc. Câteva selecții de evenimente:

În data de 2 septembrie la o întâlnire online cu compania Smartpoint. Proiectul CITAT-E a fost selectat de către DR REGIO WEEK ca un proiect de succes, beneficiind de o campanie media la nivel local și național.

În data de 3 septembrie la evenimentul online Danube Energy +. S-a prezentat raportul final de activitate al proiectului și mentorii au prezentat experianța lor cu noile start-up-uri create.

În data de 8 septembrie la conferința online “Soluții de energie curată pentru consumatorii finali” organizată de către Energynomics.Temele dezbătute de către invitați au fost:

Soluții de achiziție de energie verde; certificate de origine; Energie fotovoltaică pentru consumatorii finali: casnic – industrial – comercial; Energie eoliană: traseul de la producție, la consum; Optimizarea amprentei energetice prin includerea soluțiilor regenerabile; Achiziția directă – cadrul legal și de reglementare; Cogenerare pentru echilibrarea consumului.

În data de 10 septembrie la ședința de lucru pentru proiectul STUDPRENOR. Clusterul TREC, împreună cu companii din cluj și cu sprijinul Universității Tehnice a depus un proiect POCU care va școlariza studenți în domeniul antreprenorial și va finanța 20 de afaceri ale acestora.

În data de 14 septembrie, alături de celelalte clustere din Consorțiul “Smart Transylvania” la întâlnirea cu reprezentanții primăriei Cluj-Napoca. Împreună cu primăria municipiului Cluj-Napoca, Consorțiul clustrelor va înființa și gestiona ”Fondul de inovare și experiment”, fond care va susține tinerii care au idei inovative de afaceri.

În data de 16 septembrie la conferința “Alegeri inteligente pentru orașe inteligente”. Experții invitați au prezentat tehnologii și modele de business pentru orașe inteligente, precum și proiectele care se vor concretiza în anii care vin.

În data de 29 septembrie la conferința online organizată de către energynomics. În cadrul acesteia, experții invitați au prezentat problematica generală de funcționare a unei micro-rețele (micro-grid), studii de caz și soluții de asigurare a operării.

În data de 5 octombrie la lansarea clusterului C-EDU. În cadrul acestuia, am primit invitația de a deveni membrii atât INCDTIM cât și Clusterul TREC. Clusterul C-EDU se va dedica în principal problemelor educaționale la nivel regional.

În data de 20 octombrie am efectuat o deplasare la o microhidrocentrală pe Valea Drăganului. Am efectuat măsurători în vederea dezvoltării unei noi tehnologii de eficientizare a hidrocentralelor.

În data de 22 octombrie împreună cu partenerii din Cluj am organizat un eveniment online. Evenimentul “Economie Circulară și eficiență energetică: Argumente soluții și oportunități de eco-business” și-a propus să creeze oportunități de networking, să deschidă calea spre noi parteneriate și să prezinte starea actuală a economiei circulare, vis a vis de mediul de business. Evenimentul a avut participare internațională. În cadrul acestuia am avut o prezentare depsre Clusterul TREC și perspectiva acestuia în ceea ce privește economia circulară.

În data de 26 octombrie la prima întâlnire de pregătire a interviului pentru medalia GOLD. Clusterul TREC indeplinește condițiile și a început pregătirea pentru verificare de către Secretariatul European al Clusterelor în vederea certificării.

În data de 30 octombrie la întâlnirea de proiect REFLOW în cadrul căruia s-au definitivat obiectivele de raportat în cadrul WP 4.

În data de 4 noiembrie la cea de-a doua întâlnire din cadrul dezvoltării domeniiilor de specializare inteligentă ale României, de data aceasta doar în cadrul panelului, s-au propus direcțiile principale și responsabilii de fișe urmând ca acestea să fie realizate până la sfârșitul lunii noiembrie.

În data de 10 noiembrie la evenimentul oranizat de către energynomics. Experții ABB Robotics & Motion România au prezentat portofoliul de roboți industriali și motoare-convertizoare, studii de caz și soluții la cheie pentru robotizare și automatizare în domeniul industrial.

În data de 11 noiembrie la evenimentul organizat de către ADR Centru “Bioeconomia și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă “. Evenimentul si-a propus să transmită mesajul ca tranziția către dezvoltare sustenabilă nu mai este doar o opțiunea prin prezentarea bunelor practice și prin crearea unei mediu colaborativ între mediul economic, academic, cel administrativ și societatea civilă.

În data de 12 noiembrie la întâlnirea consorțiului Smart Transilvania în vederea discutării propunerii de proiect pentru Fondul de inovare și experiment Cluj-Napoca.

În data de 18 noiembrie la târgul Proinvent, desfășurat într-un format inedit exclusiv online. INCDTIM are reprezentare la acest târg postere și brevete de inovare în domeniul energetic și nu numai.

În data de 18 noiembrie la sedința de paneluri de specializare inteligentă organizat de către UEFISCDI în cadrul careia s-au finalizat fișele aferente panelului “Economie verde și sigură”. Clusterul TREC a fost ales ca și expert consultant la dezvoltarea acestei strategii.

În data de 18 noiembrie la întâlnirea consorțiului Smart Transilvania în vederea definitivării propunerii de proiect pentru Fondul de inovare și experiment Cluj-Napoca.

În data de 2 decembrie 2020 s-a participat la întâlnirea membrilor Fondului de Inovare și Experiment Cluj-Napoca din care clusterul TREC face parte. Împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Smart Transilvania va gestiona un fond de inovare și experiment pentru tinerii cu idei de antreprenor.

În data de 3 decembrie 2020 s-a participat la întâlnirea  cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca și un partener din Franța în vederea pregătirii unei aplicații de proiect pe direcția europeană GREEN DEAL.

În data de 4 decembrie s-a participat la conferința Dialoguri Urbane organizat de Centrul Cultural Clujean. La acest eveniment s-au discutat modele de bune practici între reprezentanții departamentelor de inovare urbană din Cluj-Napoca, Boston și Paris.

În data de 8 decembrie 2020, Asociația Custerelor din Romania a organizat Adunarea Generala a asociațiilor în cadrul căreia s-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2020 și principalele obiective pentru anul 2021 ale membrilor asociați. Cluster TREC este membru CLUSTERO și în perioada următoare va fi evaluat de aceștia pentru acordarea medaliei GOLD a ESCA (European Secretary for Cluster analysis).

În datele de 8-9 decembrie 2020 s-a participat la Conferința Start-up-urilor 2020. Această conferință este inițiativa Cluj Start-up rezultată din nevoia comunității de startup de a găsi finanțatori în domeniile afacerilor lor. Clusterul TREC a identificat două afaceri de care membrii noștri s-au arătat interesați și care sperăm să creeze colaborări viitoare în domeniul energetic, contribuind astfel la inovarea ecosistemului regional.

În data de 11 decembrie 2020 am avut o întâlnire cu Clustero și o parte din clusterele care au manifestat interes pentru a discuta posibilitatea implicării clusterelor în Planul Național de redresare și reziliență. În cadrul acestuia s-au depuns tematici de interes pentru reformarea României în perioada următoare.

În data de 14 decembrie 2020 s-a participat la întâlnirea membrilor Fondului de Inovare și Experiment Cluj-Napoca cu reprezentanții primăriei Cluj-Napoca alături de care se va gestiona Fondul de inovare și experiment CLUJ. Această inițiativă va genera plus valoare pe domeniile de competență ale clusterelor din consorțiu și va genera companiilor posibilitatea de a angaja tineri cu inițiative.

În data de 11 ianuarie 2021 s-a participat la întâlnirea de lucru pentru depunerea unui proiect pe call-urile deschise de către Comisia Europeană pe direcția GREEN DEAL. Clusterul TREC, prin INCDTIM va fi partener alături de instituții din Franța și Spania. Subiectul abordat este “Citizen Science” și se referă la cum știința ne poate ajuta în viață de zi cu zi și mai ales la protecția mediului înconjurător și creșterea eficienței de consum energetic.

În data de 21 ianuarie 2021 a fost semnat contractul nr. 266 privind proiectarea și execuția de lucrări pentru realizarea laboratorului pilot asumat ca și obiectiv în cadrul proiectului. În prezent se desfășoară prima etapă conform contractului și anume, partea de proiectare și de obținere de avize, această etapă fiind deja într-un stadiu avansat.

În data de 28 ianuarie 2021 s-a participat la Conferința organizată de către Energynomics în cadrul căreia invitații au descoperit care sunt sursele de finanțare pentru 2021 - "Investiții pentru tranziția energetică". Participarea la evenimntele organizată de energynomics asigură membrilor clusterului o informare permanentă despre noutăți, provocări și oportunități în domeniul energetic.

În data de 4 februarie 2021 am participat la ședința Smart Transilvania – organizația umbrelă ce reunește clustere din Transilvania de Nord în vederea pregătirii evenimentului “Transilvania International Clusters Conference 2021”.

În datele  de 9 – 10 februarie 2021 Ministerul Fondurilor Europene a organizat dezbatere publică în ceea  ce privește implicarea ONG-urilor la Planul Național de redresare și reziliență.

În data de 11 februarie 2021 s-a participat la o întâlnire cu partenerii locali din proiectul REFLOW în vederea organizării evenimentului din data de 18 februarie 2021. În cadrul întâlnirii cu cetățenii organizate de către Primăria Cluj-Napoca prin Centrul de imagistică și imaginație civică, se va prezenta clusterul TREC și proiectele în care suntem implicați și care contribuie la crearea unui oraș mai verde.

În data de 15 februarie 2021 s-a participat la o întâlnire cu partenerii din asociația Smart Transilvania  în vederea depunerii unui proiect pe axa POCA. Clusterul TREC alături de celelalte clustere din consorțiu va face parte din parteneriatul de dezvoltare locală care va sta la baza acestui proiect.

În data de 18 februarie 2021 s-a participat la Conferința “PRIA IT&C – Opportunities and Challengies”. Antreprenori, manager, lideri și reprezentanți ai companiilor IT (dezvoltători de software și aplicații, dar și servicii) au participat la conferința online PRIA IT&C – Opportunities and Challengies 2021.

În data de 18 februarie 2021, la invitația Centrului de inovație și imagistică civică al municipiului Cluj-Napoca s-a participat la evenimentul „Dezbatere CIIC: SIDU 2021 - 2030 Economie, cercetare, dezvoltare”. Această dezbatere face parte din seria de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030.

În data de 23 februarie 2021 s-a participat la o întâlnire cu partenerii din proiectul REFLOW în cadrul căreia s-au prezentat rezultatele obținute de către fiecare oraș partener la nivel local și cum evoluează abordarea în cadrul strategiilor de dezvoltare locală a principiilor economiei circulare.

În data de 25 februarie 2021, Transilvania Digital Innovation Hub a organizat evenimentul Romania’s Digital Future: Digital Transformation Opportunities, desfășurat sub egida EU Industry Week 2021, sub forma unui eveniment local. În cadrul acestui eveniment s-au prezentat principalele priorități pentru viitorul digital al Europei și principalele obiective ale programului Europa Digitală, cu accent pe viitoarea rețea europeană de centre de inovare digitală (EDIH).

S-a urmărit derularea în bune condiții a contractului încheiat cu SC General Meel Electric SRL, pentru realizarea de lucrări de proiectare și execuție a Parcului Fotovoltaic și Eolian. În prezent sunt în derulare lucrările de proiectare a structurii parcului, în vederea obținerii autorizației de construcție;

8 și 10 martie 2021 - workshopul de lucru organizat în cadrul Transilvania DIH în vederea pregătirii aplicației ce urmează să o depunem pentru finanțare ca și DIH European. Atât INCDTIM cât și Clusterul TREC sunt parteneri în Transilvania DIH și împreună cu ceilalți parteneri vom avea printre obiective servicii de consultanță și inovare pentru creșterea capacității inovatoare a membrilor noștri.

11.03.2021 - Conferința organizată de către Energynomics. Desantul mașinilor electrice. În cadrul acestuia s-a discutat despre importanța folosirii masinilor electrice în viitorul apropiat pentru reducerea poluării și care e stadiul în care se află investițiile din România în acest domeniu.

11 Martie 2021 - conferința on line „Transportul energiei electrice – impactul major în tranziția din sectorul energiei din românia și din Europa centrală și de est" organizată de World Economic Forum.

17.03.2021 - întâlnirea organizată de către CLUSTERO, Asociația Clusterelor din România. În cadrul acesteia s-au stabilit modalitățile viitoare de cooperare intrasectoriale între clustere.

18.03.2021 -conferința Digitalizare și Eficiență energetică – anul 5 – Constanța”, în format digital de VIDEO CONFERINȚĂ ONLINE. Scopul acestui eveniment a fost să crească nivelul de conștientizare și de înţelegere asupra a ceea ce este și a modului în care se poate îmbunătăţi eficiența energetică.

22-23.03.2021, - evenimentul organizat de catre Comisia Europeana cu privire la finantarile dedicate unei economii verzi. S-a prezentat strategia municipiului Cluj-Napoca si care sunt directiile pe care ne dorim sa aplicam in cadrul Horizon Europe.

23.03.2021, - evenimentul de lansare al programului de reforma si rezilienta. Au fost prezentate directiile in care Romania vrea sa realizeze reforme si domeniile care vor fi prioritare in urmatoarea perioada. Energia si digitalizarea sunt printre domeniile prioritare ale acestui program.

25.03.2021 - Conferinta organizata de catre Energynomics „Spring Cocktail”. In cadrul acestuia se premiaza cele mai importante proiecte din domeniu pentru anul precedent si participa cei mai importanti actori din administratie si din mediul de business energetic.

26.03.2021 - evenimentul REduce-REuse-REcycle

💭 Ce politici publice ar trebui puse în aplicare pentru a limita consumul de plastic?

💭 Cum reducem producția de ambalaje de plastic la sursă și cum promovăm refolosirea și reciclarea plasticului?

💭 Ce rol pot juca întreprinderile, societatea civilă și cetățenii?

29 martie 2021 - workshopul de lucru organizat in cadrul Transilvania DIH in vederea pregatirii aplicatiei ce urmeaza sa o depunem pentru finantare ca si DIH European. Atat INCDTIM cat si Clusterul TREC sunt parteneri in Transilvania DIH si impreuna cu ceilalti parteneri vom avea printre obiective servicii de consultanta si inovare pentru cresterea capacitatii inovatoare a membrilor nostri.

30.03.2021 - Conferinta TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR ÎN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE DIN ROMÂNIA. Evenimentul este organizat de Consiliul Mondial al Energiei - Comitetul Național Român în parteneriat cu Electrica prin Electrica Serv.

30.03.2021 - webinarul Horizon 2020. In cadrul acestuis s-au prezentat pasii de urmat pentru a scrie o propunere de success si care sunt greselile de evitat pentru acest scop.

06.04.2021 - Adunarea Generala a asociatiilor clusterului TREC. In cadrul acesteia echipa executiva a prezentat membrilor rezultatele avute anul trecut si strategia pentru urmatorii ani. De asemenea s-au prezentat oportunitatile de finantare si s-au stabilit grupele de lucru pe diferite actiuni viitoare.

09.04.2021 - webinarul dedicat propunerilor de proiecte Horizon Europe. Noi oportunitati de finantare a cercetarii in cadrul Horizon Europe si exemple de success”.

13.04.2021 - conferinta organizata de catre energynomics” Rolul mentenanței în revenirea industriei,.Energynomics a oranizat o nouă întâlnire ONLINE pentru a înțelege în ce fel s-a schimbat perspectiva companiilor în ceea ce privește mentenanța (predictivă) și în ce fel pot contribui fondurile pentru digitalizare la o modernizare accelerată a economiei românești!

13.04.2021 - intalnire cu reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene in vederea stabilirii modalitatilor de relansare a apelului dedicate clusterelor de inovare.

14.04.2021 - intalnirea de lucru a TDIH. In cadrul acesteia partenerii au prezentat  infrasctucturile existente in cadrul consortiului  Transylvania Digital Innovation Hub.

15.04.2021 - evenimentul organizat de catre Pria events“ PRIA Urban Innovation & E-Mobility Conference un eveniment național organizat de PRIAevents, cu energie oferită de ENGIE Romania, este o platformă importantă pentru discuții aprofundate între administrațiile locale, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului universitar, specialiști în urbanism, tehnologie și servicii la nivel național și internațional, dar și lideri ai comunității.

15.04.2021 - conferinta organizata de catre energynomics” Proiectul Hidrogen - dezbaterea pentru România” Energynomics  vă propune o nouă întâlnire ONLINE pentru a aduce împreună perspective complementare și pentru a înțelege în ce fel putem acționa astăzi pentru a stimula Proiectul Hidrogen!

21.04.2021 - Forumul Energiei 2021 . Speakerii invitati au vorbit despre prioritatile Romaniei in contextual Green Deal si al Economiei verzi si au prezentat solutii pentru o tranzitie energetica mai rapida

22.04.2021 - conferința on-line ”Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizat de Energynomics. Au fost prezentate tendințele actuale în dezvoltarea inteligentă a orașelor din România: senzori, software și echipamente de automatizare care oferă aproape insesizabil maxim de eficiență și performanță în fiecare aspect al vieții urbane.

27.04.2021 - Conferinta Women In Energy. Conferința „Women in Energy”, organizată de Futures Energy Leaders România, își dorește să aducă în prim plan importanța diversității de gen în comunitatea energetică și să sublinieze contribuția excepțională a femeilor în domeniul industriei și al afacerilor, în politică, în societate și, nu în ultimul rând, în familie".

27.04.2021 - webinarul dedicat propunerilor de proiecte Horizon Europe. Punctul national de contact, Cristina Anania a prezentat oportunitatile de finantare in cadrul noului program si care sunt directiile care ar trebui urmate pentru a avea o propunere castigatoare.

20 mai 2021- conferinta Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca. Speakerii invitati au vorbit despre importanta digitalizarii in domeniul energetic si de asemenea despre tranzitia spre o economie verde si curata.

13.05.2021 - Conferința O&G și geotermal – Experiență și tehnologii transferabile în Upstream”, organizată de Energynomics. În cadrul evenimentului s-au discutat care sunt oportunitățile momentului în valorificarea activelor de care dispune România în industria de petrol și gaze: resurse, tehnologii, oameni.

17 mai 2021 - intalnire de lucru cu colegii din consortiul clusterelor din Transilvania in vederea organizarii conferintei clusterelor din 16-18 iunie. Clusterul TREC impreuna cu partenerii locali Primaria municipiului Cluj-Napoca si Transilvania IT Cluster) va organiza o sesiune paralela dedicata economiei circulare.

10.05.2021 - evenimentul desfășurat live pe Facebook Tranziția energetică: accelerarea investițiilor României în contextul Pactului Ecologic European, organizat de Consiliul Investitorilor Străini - FIC.

In data de 3 iunie s-a participat la prezentarea rezultatelor proiectului Whizeer care dezvolta aplicații software care sa ofere IMM-urilot acces la diverse operațiuni financiare si pentru a ajuta la digitalizarea acestora. 

In data de 3 iunie s-a participat la un atelier de lucru organizat de către consorțiul de parteneri din cadrul Transilvania DIH. Au fost prezenți reprezentanți si ai celorlalte DIH-uri din Romania si s-a prezentat cadrul general de finanțare prin programul Europa Digitala.

In data de 9 iunie s-a participat la un atelier de lucru organizat de către consorțiul de parteneri din cadrul Transilvania DIH. Au fost prezenți reprezentanți si ai celorlalte DIH-uri din Romania si s-a prezentat structura proiectului si a pachetelor de lucru.

In data de 28 iunie s-a participat la webinarul organizat de către Primăria din Berlin in vederea creării unui consorțiu in vederea depunerii unui proiect pe direcția Green Deal.

In data de 29 iunie s-a participat la o întâlnire cu membrii Clustero in vederea analizei ghidului de propus de către asociație pentru apelul de proiecte Clustere de inovare care urmează sa fie lansată si unde Clusterul TREC va depune un proiect in parteneriat cu compania Bosch si Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.

In data de 7 iulie s-a participat la  o întâlnire cu d-na Justyna Baker in vederea stabilirii unei posibile colaborări pe o direcție de cercetare pe domeniul economiei verzi.

In data de 22 iulie, s-a participat la o întâlnire organizata de către compania Bosch in vederea stabilirii activităților si obiectivelor pe un nou proiect POC – Clustere de inovare pe care urmează sa îl depunem împreună in următoarea perioadă.

In data de 27 iulie, la invitația Primăriei Florești  s-a participat la  întâlnirea publica de bugetare participativa privind dezvoltarea comunei in vederea tranziției spre o economie verde si curata Împreună cu reprezentanții Primăriei Florești, Zonei metropolitane Cluj-Napoca (ambii membri ai clusterului TREC), vom fi consultați in ceea ce privește posibilitățile de producție energie verde.

In data de 5 august  s-a participat la  o întâlnire cu partenerii de la UTCN si compania Bosch. Clusterul TREC împreună cu aceștia pregătește o propunere de proiect in vederea creării primului Hub de cercetare pentru mobilitate pe baza de hidrogen din Romania. In cadrul acestei întâlniri a participat si o echipa de arhitecți pentru a vedea care sunt pașii de urmat in vederea obținerii tuturor avizelor si începerii construcției in timp util.

In data de 9 august  s-a participat la  o întâlnire cu un dezvoltator imobiliar care dorește soluții de eficienta energetica pentru casele deja construite si totodată soluții de anvelopare pentru viitoare construcții in vederea obținerii efectului de NZEB – nearly zero energy building.

In data de 19 august s-a făcut o deplasare la microhidrocentrala MHC – Valea Drăganului pentru a efectua măsurători hidrotehnice in vederea eficientizării procesului de captare a debitelor râurilor, precum si crearea unei posibile colaborări cu beneficiarii microhidrocentralei, in vederea implementării tehnologiei inovative, de creștere a eficientei energetice la microhidrocentrale, tehnologie dezvoltata de către Clusterul TREC împreună cu INCDTIM.