Text Box: Promovare

S-au realizat activități de promovare internațională şi s-au căutat parteneri pentru membrii clusterului prin participarea la diferite evenimente:

           Seoul, Coreea de Sud, organizat de Open Bridge Consortium- (6-12 Octombrie 2016);

           Leipzig organizat de Reteaua TREC DONAU               28.11-30.11.2016;

           Conferința Europeana a Clusterelor  Brusseles        29.11-02.12.2016 Organizata de Comisia Europeanaș;

S-a urmărit creșterea internaționalizării membrilor clusterului și s-au format consorții în vederea depunerii de proiecte Horizon 2020.

In urma participării la conferințele internaționale din etapa anterioară s-au semnat doua acorduri bilaterale de cooperare cu clustere din Europa, respectiv:

           -Clusterul „The Andalusian Cluster of Renewable Energy and Energy efficiency”- Spania.

           -Clusterul ASINCAR –Spania;

           -S-a depus un proiect HORIZON 2020 împreună cu consorțiul creat în urma participării la Workshop-ul de la Leipzig – Germania

Promovarea cooperării internaționale

Text Box: Proiect cofinanțat de UNIUNEA EUROPEANA din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

S-au realizat activitati de promovare internatională şi s-au căutat parteneri pentru membrii clusterului prin participarea la conferinte si workshopuri internationale:

           Praga:           9-12 mai 2017;

           Venetia:       10 12 mai 2017;

 

In urma acestor participari s-au stabilit contacte in vederea crearii de consortii si parteneriate pentru proiecte viitoare pentru membrii clusterului TREC. Totodata s-au tinut prezentari despre activitatea clusterului si s-au prezentat membrii acestuia cu rezultatele cele mai importane obtinute pana in prezent.

In calitate de Director General al INCDTIM/Director proiect CITAT-E/Președinte Cluster TREC, Dr. Ing. Adrian BOT a participat ca invitat special la intalnirea oficială cu delegații provinciei Jeollanamdo din Coreea de Sud care a avut loc în data de 29 mai 2017 la sediul Consiliului Județean Cluj. In cadrul acestei întâlniri au avut loc discuții cu oficialitățile coreene și județene referitoare la posibilitatea inițierii unor proiecte de colaborare în domeniul energiei regenerabile.

· Urmare acestor discuții, s-a organizat o vizită de lucru a delegației Coreene și a oficialităților județene în data de 30 mai 2017 la sediul INCDTIM Cluj Napca, Centrul de Cercetare CETATEA. In cadrul vizitei le-au fost prezentate invitaților prototipurile unor echipamente de producție energie regenerabilă, care vor fi amplasate la locația proiectului, Zona Lomb FN și pot fi asimilate în producție de firme componente ale clusterului

 

Totodată, Proiectul cu Titlu: “Central and Eastern Europe Value Network for the Promotion of Rural Business in the BioEconomy ”, Identificare: H2020-RUR-2016-2017, depus la Competiția Horizon 2020 din februarie 2014 a trecut cu succes de prima etapă de evaluare, urmează a se efectua procedurile de completare a propunerii pentru etapa a 2 a care va avea loc în 13 septembrie 2017.

- Participarea pe data de 18.05.2017 la Conferința “Solutii pentru reducerea consumului de energie”, eveniment organizat în cadrul proiectului Start2Act, Cluj-Napoca, finanţat prin Programul de cercetare al Uniunii Europene ORIZONT 2020.  Cu aceasta ocazie a avut loc o reintălnire cu firmele care activează pe piața locală de energie, și activități de promovare a Clusterului TREC și discuții de atragere a companiilor DECAGON si SERVELECT  în Cluster TREC;

- S-a participat cu lecție invitată cu titlul „ Transylvania Energy Cluster – from Lab to the Market” la Conferinta „ TIM 2017” organizată în perioada 25-27 mai, Timișoara în cadrul căreia s-au prezentat Clusterul TREC și modalități de transfer de cunoștințe de la cercetare la piață, în vederea creșterii capacității de dezvoltare și inovare a firmelor din Clusterul TREC

Participarea la conferinta” SET Plan – The 10th Year Aniversary & Central European Energy Conference” la Bratislava, Slovacia. Aceasta Conferinta s-a organizat de catre Comisia Europeana in vederea elaborarii strategiei energetice a Europei. In cadrul sesiunilor paralele organizate, am promovat membrii clusterului TREC si am cautat modalitati de colaborare cu acestia, eventuali parteneri in consortii viitoare pentru depuneri proiecte pe programe europene. -01.12.2017

Participarea la editia nr. 7 a Targului International de Energie Solara InterSolution, organizat in Gent Belgia, targ specializat pe producerea si comercializarea de celule solare, module fotovoltaic, colectoare solare termice, pompe de caldura - 17-18 ianuarie 2018

Participarea la Bruselles, la European Cluster Matchmaking Event 2018, eveniment in cadrul caruia au avut loc intalniri directe cu reprezentanti ai clusterelor si companiilor din Europa si s-au stabilit relatii de cooperare internatioanala pentru membrii clusterului TREC -21-23 februarie 2018.

Participarea la o sesiune de lucru din cadrul Proiectului STARDUST (Holistic and integrated urban model for smart cities), finanțat de către Comisia Europeană prin programul HORIZON 2020. In cadrul workshop-ului s-a promovat proiectul CITAT-E - Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative -22 Februarie 2018.

In perioada 06-08.03.2018 s-a participat la Targul international” Ecobuild Matchmaking 2018 - ExCeL Conference Centre la Londra. In cadrul sesiunilor de matchmaking au  avut intalniri directe si s-au stabilit contacte pentru parteneriate viitoare.

Pe data de 08.03.2018  s-a participat la un H2020 Proposal Development Workshop, in care am beneficiat de o prezentare a call urilor de tip Horizon 2020, inclusiv cu exemple si study-case-uri din call-uri anterioare.

În perioada 4-7 Aprilie 2018 s-a participat la Solar Energy & Technologies Fair in Istanbul, Turcia  La acest eveniment se promovează industria solară și a companiilor producătoare de echipamente dedicate acestui tip de industrie. S-au purtat discutii cu reprezentanți ai  diversilor producatori de echipamente electrice, panouri fotovoltaice cum  ar fi compania Sader Baterry și Bas Akumulator cu privire la modalitățile de stocare a energiei solare ce va fi produsă in cadrul proiectul CITAT-E.

In perioada 15-21 Aprilie 2018 s-a  participat la o misiune economica in Iordania. Misiunea a fost  realizata cu sprijinul Casei Regale a Romaniei si a avut ca scop cresterea relatiilor economice dintre cele doua tari. Au avut loc intalniri de bussiness matchmaking cu  companii din domeniul energetic, vizitand fabrici de producere a panourilor solare,  si stabilind contacte in vederea unor colaborari viitoare.

In perioada 08-10.05.2018 s-a participat la Bucuresti la Targul International de Energie si respectiv Conferinta “Energia si eficienta energetica. Clusterul TREC a fost partener in organziarea conferintei si a avut stand individual in cadrul targului. S-au impartit materiale promotionale despre clusterul TREC si in cadrul conferintei s-a sustinut de catre managerul de programe al clusterului TREC o prezentare despre rezultatele obtinute pana in prezent

In perioada 17-18 mai in cadrul Conferintei Internationale a Clusterelor din Cluj-Napoca, Ëu-Asia Gateway”, Clusterul TREC a organizat un Workshop cu tema: “Latest evolution and existing chalenges: Adresing energy poverty” Totodata s-a participat la evenimentul de matchmaking unde au avut loc intalniri directe cu companii din domeniul de interes pentru stabilirea unor colaborari viitoare.

In perioada 17-18 mai in cadrul Conferintei Internationale a Clusterelor din Cluj-Napoca, Ëu-Asia Gateway”, Clusterul TREC a organizat un Workshop cu tema: “Latest evolution and existing chalenges: Adresing energy poverty” Totodata s-a participat la evenimentul de matchmaking unde au avut loc intalniri directe cu companii din domeniul de interes pentru stabilirea unor colaborari viitoare.

În data de 05 Iunie 2018 s-a participat la întâlnirea de follow-up pe Conferința clusterelor, în care s-a discutat despre companiile care au fost prezente și colaborările care pot fi create.

În perioada 21-24 Iunie 2018 s-a participat la Conferința EUROPEAN YOUTH FRIENDLY CITIES CONFERENCE. Aceast eveniment s-a desfășurat pe parcursul a două zile în care au fost dezbătute și problematica energiilor regenerabil și a impactului acestora asupra dezvoltării și promovării unui Smart City

In data de 11 iulie 2018 s-a participat la Liberty Technology Park la Conferinta bilateralã de cooperare România Moldova - cu dezbateri despre industria IT si cladirile sustenabile.

In perioada 9-14 iulie 2018 s-a participat la Constanta la International Balkan workshop on Applied Physics” unde a avut loc o prezentare poster despre proiect si activitatile derulate in cadrul Clusterului.

In perioada 22-25 iulie 2018 s-a participat la Roma la conferinta si workshopul “ICREWE 2018 – International Conference on Renewable Energy and Wind Engineering” unde au avut loc prezentari orale despre clusterul TREC si unde s-au purtat discutii directe cu participantii si s-au vizat posibilitati de colaborare in cadrul proiectelor viitoare.

În perioada 6-10 Octombrie 2018 s-a participat la târgul Expo Real de la Munich, acesta fiind cel mai mare târg de investiții din Europa care acoperă o suprafață de expunere de 60.000 mp și a atras: peste 44.000 de vizitatori din peste 72 de țări și 2000 de companii și instituții expozante din 41 de țări. Acest eveniment a constituit un prilej de a lua contact cu un numar mare de entități ce își au domeniul de activitate în producerea de energie regenerabilă si a echipamentelor dedicate.

În perioada 20-25 Octombrie 2018 s-a participat la Conferința Offshore Energy 2018, acest eveniment a reunit la Amsterdam peste 550 de expozanți și peste 10 000 de vizitatori unici. În plus, au fost organizate o serie de conferințe și evenimente secundare avand ca subiect principal politici, echipamente și inițiative în domeniul energiei. Majoritatea persoanelor cu care am luat contact sunt investitori în domeniul eneregiei interesați să își caute parteneri in Europa, motiv pentru care, le-am prezentat obiectivele Clusterului TREC precum si posibilitatile de colaborare.

În perioada 24-29.10.2018 s-a participat la TRAINING- Yoth as an engine for local youth development: designing, developing and and evaluating local youth actions, în Braga, Portugalia.

În perioada 29.10-3.11.2018 s-a participat la al doilea Workshop “Green Energy” la institutul partener din Korea de Sud. In cadrul delegatiei am participat si la targul international de energie si am intarit relatiile de cooperare ale instititului cu partenerii Coreeni. Ne propunem implementarea solutiilor dezvoltate de catre acestia si in zona noastra si totodata sa deschidem noi directii de cercetare in parteneriat cu acestia.

-În perioada 13-17.11.2018 s-a participat la Conferința Co-working Europe 2018, în Amsterdam, Olanda.

-În  perioada 14-15 Noiembrie s-a efectuat o deplasare la Chisinau, unde a avut loc o intalnire bilaterala cu reprezentantii companiei IT STARNET, in vederea implementarii de solutii sustenabile si eficiente energetic in cadrul cladirilor pe care reprezentantii companiei STARNET urmeaza sa le implementeze in cadrul parcului logistic si Technologic DIGITAL PARK Chisinau.

-În perioada 5-7 iunie 2019 – participarea la Innovat&Match, Bologna Italia;

-Participarea în data de  10.06.2019  la întâlnirea cu reprezentantul societății ATRACORE în vederea intrării ca membru în Cluster,  precum și pentru  stabilirea unor viitoare colaborări cu firmele membre ale clusterului;

-În perioada 17-19 iunie, s-a participat la Copenhaga, la prima întâlnire din cadrul proiectului Horizon 2020 pe care Institutul l-a câștigat  alături de Arieș Transilvania și Primăria Cluj-Napoca (membrii în clusterul TREC);

 -În perioada 19.06.2019 – 20.06.2019  s-a participat la București, în cadrul Institutului Politehnic București la Conferința “Connect the future of innovation”, în cadrul evenimentului “Innovative Enterprise Week, Bucharest 2019” organizat sub egida UEFISCDI și Comisia Europeană, DG Connect și DG RTD, în cooperare cu Ministerul Cercetării și Inovării și sub egida Președinției române la Consiliul UE. Evenimentul Innovative Enterprise Week este dedicat celor 3 teme principale ale Programului HorizonEurope (2021-2027): Pathfinder, Accelerator, Financial Instruments.

-În data de  08 iulie 2019, a avut loc o întâlnire a consorțiului clusterelor din Transilvania de Nord în cadrul căreia s-au dezbătut subiecte organizaționale privind conferința internațională pe care consorțiul o organizează în perioada 19.09- 21.09.2019  la Cluj-Napoca -  ”Clusters: Ecosystems for Innovation and New Businesses.

- Participarea în data de 10 iulie la Cluj Business Days 2019. În cadrul acestui eveniment, reprezentanții clusterului TREC au avut întâlniri cu companii și au participat la workshopuri dedicate dezvoltării intreprinderilor și creșterii competitivității acestora;

- În data de 11.07.2019 s-a participat la o întâlnire cu D-l Raul Bura,  reprezentant al  companiilor  SC ATS Energy SRL și Renovatio S.R.L, companii care activează în domeniul producerii de energie verde din surse hidro. La această întâlnire,  reprezentanții INCDTIM au prezentat soluții de optimizare a producției de energie electrică la microhidrocentralele deținute de către companiile mai sus menționate. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a promova activitățile CDI din cadrul Institutului către mediul economic privat. 

- În data de 15.07.2019  s-a participat la o întâlnire cu Dl Alexandru Rusu,  Managerul Companiei SC GREEN BAU CONSTRUCT SRL., în vederea aderării acestei companii la Clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster; 

- În perioada 16-19 iulie 2018 s-a participat la Constanța, la Conferința IBWAP. Scopul deplasării  a fost acela de a avea întâlniri directe cu reprezentanți ai institutelor și universităților prezente la eveniment în vederea  creării de  parteneriate și consorții pe proiecte viitoare Horizon 2020, Interreg. Totodată în cadrul sesiunii de energie regenerabilă am avut o prezentare de tip poster unde am prezentat rezultatele obținute atât în cadrul institutului cât și în cadrul proiectului CITAT-E;

- În data de 19.07.2019  s-a participat la o întâlnire cu Dl Szasz Ștefan,  Directorul General al Companiei SC A6 IMPEX SA, în vederea aderării acestei companii la Clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster; 

- În data de  22 iulie 2019, a avut loc o întâlnire a consorțiului clusterelor din Transilvania de Nord în cadrul căreia s-au dezbătut subiecte de content privind conferința internațională pe care consorțiul o organizează în perioada 19.09 - 21.09.2019  la Cluj-Napoca -  ”Clusters: Ecosystems for Innovation and New Businesses”.

- Participarea în data de 06.08.2019 la întâlnirea cu reprezentantul societății  LEK3.CO, d-na Chis Denisa, în vederea intrării ca membru în Cluster,  precum și pentru  stabilirea unor viitoare colaborări cu firmele membre ale clusterului.

- În data de 9 August s-a participat la o întâlnire cu reprezentanții Zonei Metropolitane Cluj pentru a discuta aspecte privind implicarea lor în activitățile clusterului;

- Participarea în data de 20.08.2019 la întâlnirea cu reprezenta societății  Speak SRL, d-na Flavia Petrus, în vederea intrării ca membru în Cluster,  precum și pentru  stabilirea unor viitoare colaborări cu firmele membre ale clusterului;

- În data de 22 August a avut loc o întâlnire directă cu reprezentanții unor clustere Europene în vederea depunerii de proiecte în comun la viitoarele apeluri deschise pe diferite programe. Cu această ocazie ei au vizitat și centrul CETATEA și li s-au prezentat proiectele actuale și viitoare ale centrului;

- În data de 27.08.2019 s-a participat la o întâlnire cu delegația din Dortmund, Cluj Innovation Park, Cluj-Napoca. Clusterul TREC a fost invitat de către Primaria Cluj-Napoca în vederea explorării eventualele colaborări între firmele clusterului și coompanii germane;

- În cadrul conferințelor și workshopurilor la care s-a participat, s-au distribuit broșuri de prezentare a proiectului, respectiv a Clusterului TREC, broșuri cu centrul de cercetare CETATEA și pixuri personalizate cu clusterul TREC.

- Participarea în data de 11 septembrie 2019 la  conferința 5G - Tehnologia ca vector al progresului organizată de ANCOM - Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

- În data de 18 septembrie 2019  s-a participat la evenimentul “Synergy: Innovation and new business” (anexat agenda evenimentului) Participanții care au reprezentat Clusterul Trec.

- În perioada 18-20 septembrie s-a participat la Conferința Internaționala a Clusterelor. În cadrul acestei conferințe, Clusterul TREC a organizat un workshop “RE-start Renewable Energy” în cadrul căruia invitați din domeniu ne-au prezentat proiectele lor și s-au prezentat modalități de finanțare pentru start-up-uri din domeniul energetic. În data de 19 septembrie s-a participat la evenimentul de matchmaking organizat în cadrul conferinței, unde am avut întâlniri directe cu reprezentanți ai unor clustere europene cu care am discutat modalități viitoare de colaborare.

- În data de 30 Septembrie 2019 s-a participat la o întâlnire cu o delegație din Dijon, Franța. S-au căutat modalități de colaborare între firmele românești și franceze și a fost prezentat clusterul TREC și proiectul CITAT-E.

- Participarea în 2 octombrie 2019 - 04.10.2019 la IDENTICOM, Târgul internațional de Industrie la BT Arena Cluj-Napoca (atașat poze) Participanții care au reprezentat Clusterul Trec.

- În data de 3 octombrie 2019 s-a participat la evenimentul “Meet the mayor” unde, împreună cu mediul de bussines s-au prezentat proiectele de viitor ale municipalității, proiecte de strategie în care clusterul TREC este implicat.

- În data de 15 noiembrie 2019 s-a participat la evenimentul organizat de Banca Mondială la Cluj-Napoca. Evenimentul are loc în contextul în care Banca Mondială acordă asistență tehnică județului Cluj pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ). Această întâlnire face parte dintr-o suită de evenimente pe care experții Băncii Mondiale le organizează în luna noiembrie având ca scop identificarea unor soluții concrete pentru reducerea disfuncționalităților rezultate din studiile de fundamentare.

- În data de 16 octombrie 2019, s-a participat la întâlnirea pe proiectul Sturdust, organizată de către Zona metropolitană Cluj. În cadrul acestui proiect s-a prezentat clusterul TREC și INCDTIM și proiectele pe care le avem în derulare cu referire la eficiența energetică și scăderea poluării.

- În data de 17 octombrie 2019, la invitația Ministerului Fondurilor Europene, s-a participat la București la evenimentul ”Lecții învățate, bune practici și proiecte inovative finanțate prin POC”. Reprezentanta Clusterului TREC, Oana Raita, a prezentat proiectul CITAT-E. Proiectul nostru a fost ales ca un proiect de succes și un exemplu de bune practici și ne-a fost acordată o Diploma din partea Ministerului Fondurilor Europene.

- În perioada 19-21 noiembrie s-a participat la Copenhaga la al doilea workshop din cadrul proiectului Horizon 2020 pe care INDTIM, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Arieș Transilvania, îl are în implementare. Proiectul este axat pe economie circulară și eficiența energetică.

- În data de 22 octombrie 2019 am participat la întâlnirea Regional Alliance-ului pentru proiecutul Danube Energy. În această întâlnire s-a discuta despre “Ecosistem Package” și modalitatea în clusterul TREC se poate implica în atragerea de tineri dornici să înceapă o afacere în domeniul energetic.

- În data de 15 noiembrie 2019 s-a participat la evenimentul organizat de Banca Mondiala la Cluj-Napoca. Evenimentul are loc în contextul în care Banca Mondială acordă asistență tehnică județului Cluj pentru elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ).

- În data de 15 noiembrie s-a  participat la Forumul de Afaceri Ungar-Roman 2019. În cadrul acestuia a avut loc un eveniment de matchmaking unde am discutat cu posibili parteneri din Ungaria modalitati concrete de colaborare și parteneriate pe proiecte Horizon 2020 în domeniul energetic.

- În perioada 19-21 noiembrie 2019 s-a participat la Târgul Smart City Expo, Barcelona. Smart City Expo este un eveniment organizat pentru a prezenta și a facilita schimbul de bune practici ale orașelor europene în domeniul inovării urbane.

- În data de 29 noiembrie 2019 s-a participat la evenimentul organizat de Renew  Europe noul buget European pentru investiții- oportunități de garantare și finanțare pentru administrația publică și sectorul privat din România.

- Participarea în data de  5 decembrie 2019 la Conferința Cluj Future of Work, Cluj-Napoca

- Participarea în data de 9 decembrie 2019 la o întâlnire cu o delegație de oameni de afaceri din Chisinau, Moldova.

- În data de 20 decembrie 2019 a avut loc o întâlnire cu David Sabotes reprezentant al clusterului IRC din Spania. S-a discutat despre posibilitatea creării unui consorțiu în vederea depunerii de proiecte pe direcția clustere de excelența a Horizon 2020.

- În perioada 6 ianuarie 2020 - 7 ianuarie 2020, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții SC AUSTING SERV SRL, societate comercială specializată în cursuri de formare profesională în domeniul instalațiilor, care și-a manifestat interesul de aderare la Clusterul TREC- Transylvania Energy Cluster, în vederea colaborării cu societățile prezente în cluster, și pentru a le oferi acestora cursuri de formare în domeniul instalațiilor.

- În data de 29.01.2020 a avut loc lansarea oficială a proiectului REFLOW și prima dezabatere publică. Proiectul CITAT-E va fi folosit ca și model de bune practici pentru economie circulară în municipiul Cluj-Napoca. Au avut loc discuții directe cu participanții români și străini și s-au stabilit modalități viitoare de colaborare.

- În data de 20.02.2020 s-a primit în Centrul de cercetare CETATEA vizita unei delegații formate din reprezentanți ai unor companii europene în vederea stabilirii de colaborări viitoare atât cu institutul cât și cu clusterul TREC pe eficientizare energetică dar și soluții inovative de producere de energie.

- S-a realizat o bancă de date cu oferta de servicii a clusterului TREC, ofertă pe care am popularizat-o printre membrii în vederea îmbunățirii comunicării dintre aceștia. Împreună cu membrii echipei de implementare am contribuit la actualizarea site-ului Web al proiectului cu activitățile și evenimentele derulate în etapa curentă.

- Împreună cu directorul centrului de cercetare CETATEA s-a participat la emisiunea Știință și Cunoaștere (2 episoade) la TVR CLUJ, unde au fost prezentate proiectele la care centrul nostru lucrează în prezent, inclusiv proiectul CITAT-E  (https://youtu.be/cnNqHjhKJGU).

- În cadrul conferințelor și workshopurilor la care s-a participat, s-au distribuit broșuri de prezentare a proiectului, respectiv a Clusterului TREC, broșuri cu centrul de cercetare CETATEA și pixuri personalizate cu clusterul TREC.

În data de 4.03.2020  s-a participat la evenimentul “Sesiune interactivă de co-design a misiunii europene pentru 100 de orașe ecologice până în 2030”. Acest eveniment a fost organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și a avut drept scop prezentarea “Pactului ecologic European – Green Deal”. în cadrul acestui eveniment au fost prezentate activitățile clusterului TREC prin care se dorește să se alinieze noilor cerințe europene referitoare la energia verde și eficiența energetică cu respect pentru protecția mediului.

 

În data de 05.03.2020 s-a participat la evenimentul “Startup Cities Initiative: New EU Innovation Ecosystems – Cluj-Varna Pilot Project”. Acest eveniment a fost organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca împreună cu Transilvania IT Cluster și a avut intenția de a consolida cooperarea și sinergia dintre ecosistemele regionale, precum și de a încuraja dezvoltarea de soluții inovatoare menite să îmbunătățească bunăstarea cetățenilor. La acest eveniment a participat și doamna Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, educație și tineret care a descris strategia Comisiei Europene în ceea ce privește inovarea și nevoia de a consolida ecosisteme locale.

 

În perioada 5-7 martie2020 s-a participat la evenimentul “Innovation Camp 2020” organizat de catre Transilvania IT Cluster și Primăria Cluj-Napoca. Evenimentele de acest tip adună impreuna specialiști din diferite domenii care împreună, timp de două, zile gasesc soluții la niște teme date de către organizatori.

 

În perioada 11-13 martie 2020 am participat la workshopul pe proiectul REFLOW. Acest eveniment trebuia să se desfășoare la Vejle (Danemarca) dar, în contextul situatiei generate de COVID, s-a transformat în  meeting online cu partenerii. În cadrul acestui workshop s-au prezentat rezultatele obținute până atunci și s-au stabilit următoarele activități în vederea obținerii livrabilelor din luna martie. S-a realizat primul draft pentru “Theory of Change” a municipiului Cluj - Napoca (impreună cu partenerii din Cluj) și s-au inițiat întâlniri  viitoare în vederea creării unei politici de strategie locală privind eficiența energetică în municipiu.

 

În data de 16 Martie 2020 a avut loc o întâlnire pe grupuri de lucru în cadrul proiectului Reflow pe care Clusterul TREC îl are pe Horizon 2020, ca un follow-up al workshopului din 11 martie.

 

În data de 26 martie 2020 s-a participat la două webinarii online. Primul organizat de către Energynomics și care se referă la Eficiența Energetică în perioada suspendării/diminuării activității industriale. Cel de-a doilea a prezentat fondurile existente pentru microindustrie și cum pot fi ele accesate.

 

În data de 8 aprilie 2020 s-a participat la o Conferință online organizată de catre GoodWill Consulting cu titlul: gestionarea deșeurilor: Reciclare și INFRASTRUCTURA DE ALIMENTARE VERDE: stații de încărcare electrice.

 

În data de 9 Aprilie 2020,s-a participat la Conferința online: Leaders Talk in energy, organizată de către “The diplomat București”. În cadrul acestui eveniment liderii celor mai importante companii de energie din România au prezentat soluții de eficientizare energetică și de ieșire din criza generată de situația actuală.

 

În data de 14 Aprilie 2020 s-a participat la Conferința organizată de Energynomics. Spring Cocktail 2020, un eveniment anual în care se dezbat probleme actuale din domeniul energetic și se dau premii celor mai importanți “jucători” din domeniul energetic.

 

În data de 27 Aprilie 2020, s-a participat la Conferința online „Women în Energy”. În cadrul acesteia liderii feminini ale companiilor de energie din Romania au prezentat poveștile lor de succes și soluțiile pe care le urmăresc pentru a combate efectele situației actuale generate de COVID.

 

În data de 28 Aprilie 2020 s-a participat la Conferința online „Digitalizare și eficienta energetica” organizata de catre Energynomics. S-a discutat depre necesitatea digitalizării în domeniul energetic mai ales în contextul creat de noul pact european „Green Deal” privind creșterea eficienței energetice și a protecției mediului ambiant.

 

În datele de 1 și 8 mai 2020 au avut loc întâlniri online cu colegii din consorțiul clusterelor în vederea pregătirii propunerii de proiect depusă în cadrul competiției organizate de ADR NV pe domeniul cercetării- inovării și investițiilor în domeniul specializării inteligente. Prin propunerea de proiect, Digital Innovation Hub Transylvania, una din componentele principale ale ideii de proiect își propune dezvoltarea unei platforme digitale care să reprezinte un model de interacțiune, angajament și schimb de valoare între elementele componente, toate aceste elemente fiind bazate pe servicii și tehnologii digitale, și implementarea unor servicii de inovare pentru IMM-uri – care constă în redefinirea afacerilor prin implementarea proceselor de transformare digitală la toate nivele organizaționale (management, canale de vânzare și comunicare, colectare și administrare date, resurse umane, etc.

În data de 4 mai 2020 s-a participat la evenimentul online de matchmaking “Innovation in Environment & Energy & Circular Economy”. Reprezentanta clusterului TREC a avut întâlniri directe cu 5 participanți, reprezentanți de institute și clustere din Germania (2), Italia(1), Canada(1), Grecia (1). S-au stabilit modalități de cooperare viitoare și participări în consorțiu la proiecte Horizon 2020.

 

În data de 5 mai 2020 s-a  participat la Conferința organizată de Energynomics Digitalizare industrială în epoca distanțării sociale”, un eveniment în care s-a discutat situația actuală privind digitalizarea energetică a României și măsurile care se vor lua pentru a avea loc o accelerare a acestui proces.

 

În data de 11 mai 2020, s-a participat la Conferința online ”Smart cities after COVID” organizată de UrbanizeHub România. S-a discutat despre măsurile pe care orașele le vor lua pentru a putea deveni sau rămâne smart în contextul creat după COVID.

 

În data de 11 mai 2020 s-a participat la Conferința online ”Confidex” în care invitații au prezentat cum a afectat criza generată de COVID buna funcționare a insituțiilor pe care le conduc și care sunt măsurile de combatere a acesteia, mai ales din punct de vedere al eficientizării energetice, reducerii poluării și protecției mediului.

 

În data de 11 mai 2020 s-a participat la Conferința organizată de către Digital Transformers în cadrul proiectului Danube energy. În acest proiect clusterul TREC este mentor și instruiește tinerii care doresc să deschidă o afacere în domeniul energiei în privința dezvoltării unui model de business.

 

În data de 12 mai 2020 s-a participat la Conferința Start-up în domeniul energiei. În cadrul acestui eveniment  s-a discutat despre posibile idei de afaceri în domeniul energiei în contextul necesității creșterii efcienței și protejării mediului înconjurător în conformitate cu Noul Pact European privind Green Deal.

 

În data de 19.05.2020 s-a participat la întâlnirea “Clustere regionale & POR”. La această întâlnire au participat reprezentanții clusterelor din România și reprezentanți ai Agențiilor Regionale de Dezvoltare din țară care au discutat despre cum anume clusterele vor fi susținute în cadrul POR 2021-2027.

 

În data de 25 mai 2020 s-a participat la Conferința online "Bune practici în mentenanța sistemelor de utilizare a energiei electrice”, organizată de către energynomics. În cadrul acesteia s-a discutat despre soluțiile de mentenanță ale sistemelor energetice și cum se pot eficientiza și optimiza acestea în vederea creșterii performanței sistemelor electrice, respectiv a scăderii de consum energetic.

 

În data de 27.05.2020 s-a participat la evenimentul on line-"Navigating the changes & novelties în CDP  Climate Change reporting 2020". În cadrul acestuia s-au discutat despre criteriile de raportare în ceea ce privește impactul de mediu și ce înseamnă o activitate sustenabilă a organizațiilor, companiilor și altor entități.

În data de 10 iunie s-a participat la evenimentul organizat de European Cluster Collaboration platform: “About 1000 European Industrial Clusters”. În cadrul evenimentului s-a evidențiat rolul clusterelor în economia europeană și cum acestea vor facilita cooperarea între mediul de cercetare și cel privat pentru a reconstrui companiile mici și pentru a le ajuta să devină mai competitive.

În perioada 10-11 iunie s-a participat la un eveniment de matchmaking online. În cadrul acestuia au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai clusterelor europene și s-au stabilit modalități viitoare de cooperare pe programe Horizon 2020.

În data de 12 iunie s-a participat la evenimentul Cluster to Cluster and Innovation. În cadrul acestui eveniment pe durata a 3 zile au fost organizate întâlniri virtuale între clustere, companii, instituții de învățământ și autorități publice din Europa. Atât sesiunea de deschidere organizată în format online în data de 10 iunie cât și discuțiile 1:1 s-au concentrat în jurul a 3 subiecte principale: blue growth, digital growth și sustainable growth.

În data de 24 iunie s-a participat la evenimentul online de matchmaking “Innovation in Environment & Energy & Circular Economy”. Managerul de programe al clusterului TREC a avut întâlniri directe cu 3 participanți, reprezentanți de institute și clustere din Germania (1), Israel (1) și Italia(1). S-au stabilit modalități de cooperare viitoare și participări în consorțiu la proiecte Horizon 2020.

În data de 30 iunie s-a participat la evenimentul organizat de către European Clusters Alliance. În cadrul acestuia reprezentanții comisiei Europene au vorbit despre importanța clusterelor în dezvoltarea economică a perioadei următoare și cum vor susține cu programe de finanțare clustrele în următorul exercițiu financiar.

În data de 5 iulie s-a participat la evenimentul organizat de către Chimica Group privind pactul European GREEN DEAL. Acest pact se referă la strategia europeană privind poluarea și eficiența energetică. România trebuie ca în perioada urmâtoare să se alinieze acestui pact și să realizeze proiecte pentru a reduce poluarea și a crește impactul energiei verzi.

În data de 7 iulie s-a participat la Conferința „Circular Economy Conference”. În cadrul acesteia s-au prezentat principiile sănătoase de economie circulară care trebuie să se mențină și în contextul actual al pandemiei mondiale.

În perioada 14-15 iulie s-a participat la evenimentul „Hannover messe digital days”. Binecunoscutul târg de tehnologie de la Hanovra s-a desfășurat în acest an online. S-a participat la mai multe conferințe organizate în cadrul acestuia, conferințe axate pe eficiența energetică și digitalizare în domeniul energiei.

În data de 16 iulie s-a participat la evenimentul online organizat de către European Cluster alliance „Short value chains in agrifood”. Pandemia recentă a generat numeroase perturbări în ecosistemul agroalimentar, precum și în ecosistemele legate, precum în turism și în sectorul HoReCa. Una dintre prioritățile UE este acum să favorizeze sustenabilitatea ecosistemului și de a sprijini tranziția sa ecologică împreună cu eficientizarea energetică a fermelor și a micilor producători.

În data de 23 iulie s-a participat la întâlnirea organizată de către TREC Donau (rețeaua de clustere europene din care clusterul TREC face parte). În cadrul acesteia s-au discutat modalitățile viitoare de cooperare între membrii. S-a decis depunerea unui proiect în consorțiu pe direcția Green Deal.

În data de 30 iulie s-a participat la conferința online “Soluții de eficiență energetică pentru consumatorii industriali”. Cei șase vorbitori invitați au acoperit întreaga plajă de interese și expertiză, de la producție, la monitorizarea și controlul consumurilor. Evenimentul susținut de ABB, Bjorn Heizung, Klarwin, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Phoenix Contact și EnergoBit a atras aproape 1.800 de vizualizări în LinkedIn (126), YouTube (240) și Facebook (1.400); aproape 200 de persoane s-au înscris în platforma online MyConnector.

În data de 6 August s-a participat la evenimentul „Digital learning transformation”. În cadrul evenimentului speakerii invitați au vorbit despre ce este învățarea digitală în practică și cum se poate dezvolta o strategie de dezvoltare care să funcționeze pe termen mediu și lung într-o organizație.

În data de 27 August s-a participat la întâlnirea organizată de către TREC Donau (rețeaua de clustere europene din care clusterul TREC face parte). În cadrul acesteia s-au continuat discuțiile privind modalitățile viitoare de cooperare între membrii. S-au decis domeniile principale pe care consorțiul ar putea aplica pe direcția Green Deal.

 

În perioada septembrie-noiembrie s-a paticipat la peste 20 de evenimente (întâlniri, workshopuri, conferințe) din care prezentăm câteva:

În data de 3 septembrie la evenimentul “Shaping the future”. În cadrul acestuia s-a discutat despre modelele de urmat din punct de vedere strategic la nivel european pentru a reclădi economia în timpul și după pandemie.   

În data de 23 septembrie la evenimentul online organizat de către European Clusters Alliance. Această serie de prezentări a fost axată pe eficiența energetică și energie verde și a exemplificat cum clusterele pot fi un motor de acțiune în această direcție.     

În data de 28 septembrie la conferința online Central European Energy Conference 2020 care s-a desfășurat hibrid (fizic la Bratislava și online).

În data de 9 octombrie la evenimentul organizat de către Comisia Europeana privind noul program Horizon Europe și care vor fi modificările față de programul Horizon 2020.  

În data de 26 octombrie la evenimentul online “Making European Digital Innovation Hub work for SME’s”.

În data de 30 octombrie la evenimentul online organizat de către AHK și forumul Roman German privind colaborările între companiile românești și germane și cum conclucrearea acestora poate veni în ajutorul ambelor state.     

În data de 19 noiembrie ONLINE la cea de-a treia conferință din seria "Abordare Regională: Parteneri în energie - Chișinău".

În perioada 19-20 noiembrie la evenimentul online Moldova Business week. În cadrul evenimentului s-au prezentat modele de succes în business în energie din Republica Moldova ți s-au stabilit modalități viitoare de cooperare.   

În data de 24 noiembrie, la evenimentul organizat de către  Energynomics, a 4-a conferință din seria Abordare Regională: Parteneri în energie.

În data de 25 noiembrie la conferința internațională online “Clusters as drivers for economic cooperation in the Black Sea Region” în cadrul Președinției române din 2020 a Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre, plasată sub deviza „Acoperirea țărmurilor, consolidarea coeziunii”.

 

Participarea la evenimente (întâlniri, workshopuri, conferințe) în perioada decembrie 2020 - februarie 2021:

În data de 3 decembrie 2020 s-a participat la evenimentul Energynomics Awards Gala. Acest eveniment a reunit reprezentanții celor mai importante și dinamice companii din industria energetică românească. Evenimentul Energynomics Awards 2020 a fost unul festiv, organizat pentru a sărbători performanța, rezistența și inventivitatea industriei energetice românești.

În data de 4 decembrie 2020 s-a participat la o întâlnire cu potențiali parteneri pentru constituirea unui consorțiu pentru depunerea unui proiect pe call-urile deschise de către Comisia Europeana pe direcția GREEN DEAL. Clusterul TREC, prin INCDTIM a fost ales pentru fi partener alături de insituții din Franța și Spania. Subiectul abordat “Citizen Science” orientat spre protecția mediului, consum responsabil și reciclare inteligentă.

În data de 7 decembrie 2020 s-a participat la o întâlnire cu partenerii din proiectul REFLOW în cadrul căreia ni s-a propus să aderăm ca și oraș la GREEN CITY ACCORD propus de către Comisia Europeana în luna octombrie și care are ca și semnatari orașe din Europa, în care obiectivele de economie verde și circulară se regăsesc în strategia de dezvoltare locală. Astfel Clusterul TREC alături de primăria CLUJ și Arieș Transilvania a contribuit la această tranziție spre o economie verde atât prin proiectul CITAT_E cât și prin celelalte acțiuni intreprinse în domeniul eficienței energetice.

În data de 8 decembrie 2020 – participare la evenimentul on line organizat de Pria Events  Business Summit Republica Moldova – România. În cadrul conferinței s-a discutat despre posibilități de colaborare între România și Republica Moldova: investiții, fonduri, import-export și idei pentru dezvoltarea antreprenorilor din ambele țări.

În data de 14 și 15 decembrie 2020 s-a participat la evenimentul Balkans Go Circular! Circular Economy Beacons Virtual Conference. Acest eveniment a fost organizat pentru a permite o cooperare transfrontalieră dedicată promovării continue a acțiunilor și dezvoltărilor din zona Balcanilor.

În data de 12 ianuarie 2021 s-a participat la întâlnirea  din cadrul Transilvania DIH în vederea pregătirii aplicației ce urmează să o depunem pentru fnanțare ca și DIH European. Transilvania Digital Innovation Hub a obținut cel mai mare punctaj la preselecția națională și urmează să reprezinte regiunea Transilvania în competiția Europeană a DIH-urilor.

În data de 14 ianuarie 2021 s-a participat la Webinarul și Matchmakingul organizat de către Innovation Norway în vederea creării de parteneriate în domeniul hidrocentralelor cu finanțare din granturi norvegiene. Au avut loc întâlniri cu 4 participanți iar clusterul TREC se afla în discuții avansate cu doi dintre ei pentru a depune un proiect pe această direcție.

În data de 29 ianuarie 2021 s-a participat la webinarul “Acces to the market” în cadrul căruia ni s-a prezentat noua platformă pe care companiile o pot folosi pentru exporturi sau servicii în Europa și nu numai.  Informațiile au fost diseminate membrilor în cadrul grupurilor de lucru. Accesul la piața europeană poate genera pe lângă creșteri de profit și internaționalizare a membrilor.

În data de 4 februarie 2021 am participat la conferința organizată pe Facebook de către Parlamentul European, Biroul de legătură România cu tema ”Planul de redresare al UE – Tranziția digitală și creșterea competitivității”.

În data de 16 februarie 2021 am participat la webinarul online „How to prepare for Horizon Europe programme”. În cadrul acestuia s-au prezentat principalele modificări pe care noul program  Horizon Europe le are față de Horizon 2020 și cum ar trebui să fie scrisă o propunere pentru a fi una de succes. Împreună cu membri clusterului dorim să căutăm direcții de proiecte la care să aplicăm pentru o mai bună internaționalizare a membrilor noștri.

În data de 16 februarie 2021 am participat la conferința online “Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei (CME) pentru evaluarea tranziției în energie. Studiu de caz România în Context European” organizată de World Energy Council.

În data de 18 februarie 2021 s-a participat la Conferința organizată de către Energynomics “DigitALL 2020”. A doua ediție a celei mai ample conferințe dedicată digitalizării în economia și societatea românească, a fost dedicată digitalizării domeniului energetic și prezentării provocărilor digitale ale acestui domeniu.

În perioada 23-26 februarie a avut loc conferința integral online EU industry Days 2021. Zilele industriei din UE este evenimentul anual emblematic al industriei din Europa. Acesta servește drept platformă principală pentru a discuta provocările industriale și a co-dezvolta oportunități și răspunsuri politice într-un dialog inclusiv cu o gamă largă de parteneri.

Participarea la evenimente (întâlniri, workshopuri, conferințe) în perioada martie - mai 2021:

01.03.2021- webinarul “IP challenges for the European Green Deal”. În cadrul acestuia s-au prezentat exemple de bune practici și care sunt modalitățile de a putea avea acces la consorții de parteneri pentru a aplica pe direcția GREEN DEAL.

2 martie - webinarul Learning for the future – biodiversity and net zero as standard. În cadrul acestuia experți din domeniu au explicat care sunt tendințele din domeniul energiei verzi pentru a reuși să creăm societăți cât mai puțin poluante.

02.03.2021- Conferința organizată de către Energynomics. "Parteneriatul Canada - România în domeniul tehnologiilor nucleare. Evenimentul și-a propus să aducă în actualitate noi modalități de cooperare în contextul unei energii curate.

4 martie - webinarul Construction led action for net zero. În cadrul acestuia experți din domeniu au explicat care sunt tendințele din domeniul construcțiilor verzi și care sunt principalele condiții pe care o clădire trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerat verde.

9 martie 2021 - vizita Excelenței sale dl. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România și Dna. Bereket Knafo, atașatul Economic și Comercial al Ambasadei Israelului în România.

09.03.2021 - webinarul “Circular Economy Clusters”. În cadrul acestuia s-a discutat despre importanța clusterelor în tranziția spre o economie circulară.

09.03.2021 - întâlnire cu partenerii din proiectul REFLOW la un webinar despre economia circulară. În cadrul acestuia s-a discutat despre fluxul materialelor și cum pot fi refolosite sau recuperate materialele în general.

09.03.2021 - Conferința organizată de către Energynomics - investițiile verzi, cogenerare și eficiență energetică.

16.03.2021 - evenimentul organizat în cadrul proiectului REFLOW. S-au prezentat de către fiecare oraș pilot implicat strategiile de dezvoltare locală în cadrul economiei circulare.

18.03.2021 - eveniment de promovare a Economiei Circulare organizat de către Comisia Europeană. În cadrul acestuia s-a discutat despre implicarea clusterelor în tranziția spre o economie circulară și cum ar trebui să ajute companiile să relizeze cât mai rapid această tranziție.

19.03.2021 - evenimentul organizat în cadrul proiectului REFLOW. În cadrul evenimentului s-au prezentat de către Cluj-Napoca rezultatele obținute până în prezent.

22.03.2021, managerul de programe al clusterului TREC, Oana Raita a ținut un curs dedicat economiei circulare studenților de la Facultatea de Științe Economice, masterul de dezvoltare durabilă.

22 martie 2021 - webinarul Water Days. În cadrul acestuia s-a pus accent pe importanța apei în societatea noastră și cum ar trebui să existe programe de reciclare, reutilizare pentru apă.

31.03.2021 - Conferința organizată de către Comisia Europeană în parteneriat cu Transilvania IT Cluster.

01.04.2021 - webinarul “How to build a strong regional partnership around circular economy”. În cadrul acestuia s-au prezentat modalități de căutare parteneri și formare consorți în domeniul economiei circulare.

07.04.2021 - eveniment de pitching în domeniul expertizei europene pe probleme de mediu. Speakerii au exemplificat care ar trebui să fie punctele de atins într-o prezentare care vizează probleme de mediu și eficiența energetică.

08.04.2021 - webinarul “How to design an acceleration program with impact and how to engage companies”. În cadrul acestuia s-au prezentat modalități prin care putem maximiza impactul unei propuneri de proiect și cum putem atrage companiile să se implice în crearea de plus valoare regional.

13.04.2021 - webinarul dedicate European Digital Innovation Hub-urilor. Experții invitați au prezentat principalele caracteristici și activități pe care un EDIH ar trebui să le îndeplinească pentru a putea fi finanțat de către Comisia Europeană în cadrul competiției EDIH-urilor.

14.04.2021 - webinarul organizat de consorțiul din cadrul proiectului REFLOW dedicat utilizării platformei de lucru online MIRO.

6 mai 2021 - eveniment de matchmaking cu potențiali parteneri internaționali în vederea creării de consorții pentru participare la proiecte de tip Horizon Europe.

12 mai 2021 a avut loc interviul în vederea acordării medaliei GOLD clusterului TREC. Evaluatorii români autorizați s-au deplasat la Cluj-Napoca, în timp ce directorul secretariatului European al clusterelor a participat în sistem online. Punctajul obținut conform raportului atașat atestă faptul ca clusterul TREC este certificat GOLD pentru următorii 2 ani.

18 mai 2021 - evenimentul Global Innovation Summit 2021, organizat de Styrian Business Promotion Agency și Austrian Research Promotion Agency, centre Enterprise Europe Network din Austria.

18 mai 2021 - întâlnire de lucru în vederea organizării conferinței clusterelor din 16-18 iunie. CLusterul TREC împreună cu partenerii locali - Primăria municipiului Cluj-Napoca și Transilvania IT Cluster - va organiza o sesiune paralelă dedicată economiei circulare.

19-21 mai 2021 - conferința “Cluj Innovation Days”- The Future Economy of Europe, Going Green and Digital. Transformarea ecologică și digitală nu poate fi realizată fără angajamentul consecvent al IMM-urilor din UE.

25 mai 2021 - evenimentul organizat de către proiectul C-Voucher pe teme de economie circulară. Acest eveniment a fost organizat de C-Voucher, prima inițiativă paneuropeană care adoptă conceptul de economie circulară pentru reproiectarea lanțurilor valorice.

25-26 mai 2021- evenimentul „Verge Electrify”. Electrificarea rapidă este esențială pentru a ajunge la o decarbonizare profundă și pentru a rezolva criza climatică. VERGE Electrify, un nou eveniment online din seria de conferințe și forumuri VERGE, se concentrează pe modul în care piețele, tehnologia și politica trebuie să lucreze împreună pentru a electrifica totul - inclusiv transportul, clădirile și industria - și curățarea rețelei electrice.

În data de 2 iunie 2021 s-a participat la evenimentul “RESILIENT AND SUSTAINABLE CITIES: CIRCULAR CITIES”. Orașele actuale produc până la 80% din emisiile de gaze cu efect de seră, au nevoie de două treimi din energia globală și produc 50% din deșeurile globale. În ciuda situației actuale, orașele și regiunile își pot debloca potențialul de sustenabilitate în calitate de promotori, facilitatori și facilitatori ai economiei circulare prin guvernanță adecvată, inițiative economice și cetățeni informați.

În data de 3 iunie s-a participat la  conferința organizată de Parlamentul European. În cadrul acesteia a avut loc  dezbaterea online “Conferința privind Viitorul Europei: Prioritățile Societății Civile”, organizată de Biroul Parlamentului European în România, Reprezentanța Comisiei Europene în România și Europuls - Centrul de Expertiză Europeană.

În data de 03.06.2021 s-a participat la Conferința Investiții în Parcuri Industriale – Oportunități de Dezvoltare și Finanțarea Investițiilor în România. Acest eveniment a fost unul în format online și a fost organizat de către Govnet și Invest Romania.

În perioada 8-9 iunie s-a participat la webinarul organizat de consorțiul din cadrul proiectului REFLOW dedicat colectării inteligente a deșeurilor în vederea creării pe viitor a unei Europe cât mai circulare.

În data de 09.06.2021 s-a participat la evenimentul  “Smart Building & Innovation in real estate”. Acest eveniment a fost unul în format online și a fost organizat de către Business Mark. Acest eveniment a fost centrat în jurul schimbărilor apărute în ultimii ani în ceea ce privește spațiul de lucru și avantajele pe care clădirile inteligente le oferă.

În data de 9 Iunie a avut loc o întâlnire a partenerilor în vederea organizării  la Cluj a celei de a șasea ediții a conferinței internaționale a clusterelor. În cadrul acestui eveniment în data de 17 iunie, clusterul TREC alături de INCDTIM a organizat o sesiune dedicată economiei circulare.

În data de 10 iunie s-a participat la un webinar pe tema reciclării materialelor şi a transformării metabolismului urban al orașelor europene în concordanţă cu strategia Uniunii Europene de a trece la o economie verde şi curată.

În data de 15 iunie 2021 s-a participat la evenimentul "HOW TO BUILD CONNECTIONS BEYOND THE CLUSTER?" În cadrul evenimentului s-a discutat importanţa colaborării transectoriale între clustere şi cum să construim asemenea colaborări în vederea creării de consorții de succes.

În data de 16 iunie 2021 s-a participat la evenimentul de matchmaking “Cluster to cluster meeting and innovate and match”. În cadrul evenimentului am avut întâlniri cu reprezentanți a două clustere de energie cu care am stabilit modalități viitoare de colaborare.

În perioada 16-18 iunie a avut loc la Cluj a șasea ediție a conferinței internaționale a clusterelor. În cadrul acestui eveniment în data de 17 iunie, clusterul TREC alături de INCDTIM a organizat o sesiune dedicată economiei circulare în cadrul căreia alături de membri noștri am avut invitați internaționali care au împărtășit din experiența lor în domeniul economiei circulare.

În data de 17 iunie s-a participat la Energy Strategy Summit eveniment organizat de către energynomics în format hibrid. Cea de-a 7-a ediție a Energy Strategy Summit (17 iunie) a abordat temele de maximă actualitate pentru industria energetică din România și din regiune în acest an. Au fost 3 sesiuni plenare pentru ca liderii din cele mai dinamice organizații să-și exprime opiniile cu privire la strategiile de decarbonare, strategiile de transformare digitală și strategiile pentru securitate energetică.

În data de 23.06.2021 s-a participat la webinarul “The link between clean energy and circular economy”.  Acest eveniment a fost unul online și a fost organizat în contextul proiectului CE BEACONS. Proiectul Proiectul CE BEACONS este susținut de EIT Climate-KIC și își propune să pregătească companiile pentru implementarea sistematică a CE.

În data de 29 iunie s-a participat la evenimentul organizat de către energynomics în format hibrid, „Digitalizare şi eficienţă energetică” Energynomics a oferit o întâlnire menită să crească nivelul de conștientizare și de înțelegere asupra a ceea ce este și a modului în care se poate îmbunătății eficiența energetică.

În data de 1 iulie s-a participat la întâlnirea organizata de către Clusters Alliance against Coronavirus. Acest eveniment a fost dedicat clusterelor din România şi cum acestea sunt pregătite să răspundă provocărilor generate de Coronavirus în întreaga lume.

În data de 5 iulie s-a participat la  o întâlnire cu partenerii din cadrul proiectului REFLOW  în vederea stabilirii unei noi  posibile colaborări pe o direcție privind „citizen science” şi tranziția energetică a orașelor prin aportul direct al cetățeanului.

În data de 7 iulie s-a participat la o întâlnire cu partenerii din cadrul proiectului REFLOW la un eveniment dedicat economiei circulare şi tranziției energetice în Europa. Au fost prezenți reprezentanți ai mai multor orașe europene şi s-au exemplificat poveşti de succes, atât în tranziția spre o economie verde, cât şi spre una circulară.

În data de 12 iulie s-a participat la  un eveniment organizat de către Trasylvania Digital Innovation Hub în cadrul căruia s-au prezentat partenerii consorțiului şi posibilitățile de colaborare între firmele membre ale clusterelor din regiune. S-au prezentat Laboratoarele din cadrul CREIC care pot fi accesate în mod gratuit de către membrii clusterelor din consorțiu.

În data de 14 iulie, am participat la invitația Universității Tehnice Cluj-Napoca în calitate de reprezentantă a clusterului TREC la Consiliul Consultativ al Comisiei de evaluare a studiilor universitare de doctorat din cadrul UTCN. Acest consiliu s-a întâlnit cu reprezentanți ai angajatorilor absolvenților IOSUD-UTCN şi s-a discutat despre cerințele de piață care ar trebui abordate ăn curricula Universitară.

În data de 21 iulie s-a participat la un workshop privind strategiile de dezvoltare europene în privința economiei circulare. Prin proiectul Reflow INCDTIM a dezvoltat o nouă direcție de cercetare privind economia circulară.

În data de 21.07.2021 s-a participat a evenimentul on line Oportunități de finanțare în cadrul programului Europa Creativă 2021-2027, organizat de  Entreprise Europe Network, ADR Nord Vest, online Zoom.

În data de 28.07.2021 s-a participat la cea de-a patra întâlnire a Comitetului Regional de Reprezentanți constituit în cadrul proiectelor COHES3ION și IMPROVE organizată de Agenția Regională de Dezvoltare Nord-Vest.

În data de 29 iulie 2021 s-a participat la o întâlnire la solicitarea Excelenței Sale Dl. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România și a doamnei Bareket Knafo, atașatul Economic și Comercial al Ambasadei Israelului în România ce a avut loc la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

În data de 2 august  s-a participat la  o întâlnire cu posibili parteneri, membrii ai unor clustere europene  în vederea stabilirii unei noi  posibile colaborări pe direcția green deal.

În data de 05.08.2021 s-a primit vizita Ambasadorului Japoniei în România, E.S. dl. Hiroshi Ueda la CREIC. În cadrul acestei vizite, am prezentat Clusterul Transylvania Energy Cluster – proiectele, membrii și direcțiile viitoare de dezvoltare.

În data de 10 august s-a participat la o întâlnire cu partenerii din cadrul REFLOW reprezentanți ai municipalităților Amsterdam şi Berlin în vederea creării unui cadru de cooperare şi colaborare cu Primăria Cluj-Napoca. În cadrul acestei cooperări, Primăria Cluj-Napoca va putea utiliza soluții şi adapta exemple de bune practici la nevoia locală.

În data de 16 august  s-a participat la  un webinar dedicat Economiei Circulare şi tranziției energetice spre o economie verde. În cadrul acestuia au fost identificate principiile de economie circulară care pot fi implementate în orășele europene şi care vor conduce în viitor la o Europa mai curată.

În data de 25 August, la invitația Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) s-a participat la o dezbaterea tehnică referitoare la actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

În data de 26 august 2021 s-a participat la evenimentul organizat de Energynomics "Digitalizare și Eficienţă energetică" Piatra Neamț, în care s-au discutat subiecte legate de îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea consumului de energie.