Obiective

· Evaluarea si catalogarea din punct de vedere artistic, stilistic, teologic şi al starii de conservare a colectiei de peste 500 icoane din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, realizate pe lemn, sticla sau  pe suporturi neconventionale.

· Selectarea unor icoane reprezentative din punct de vedere artistic si cromatic dintre icoanele pe suport de lemn, sticla sau neconventional catalogate; prelevarea probelor ce vor fi analizate prin diferite metode.

· Elaborarea metodologiei de lucru privind expertizarea artistica, teologica si tehnico-stiintifica a icoanelor pe diverse suporturi precum si stabilirea gradului de uzura al obiectelor de patrimoniu cu ajutorul datelor stiintifice obtinute in urma experientelor de laborator.

· Intocmirea unei baze de date care va cuprinde metode generale si specifice pentru expertizarea artistica si tehnico-stiintifica si stabilirea gradului de conservare a diferitelor tipuri de icoane din colectia de icoane aflata in patrimoniul MET.

 

· Realizarea unui catalog tematic al icoanelor din patrimoniul  MET care va contine imaginea icoanei si datele de identificare.

· Organizarea unei conferinte a formatorilor din domeniul protejarii patrimoniului cultural, la finalizarea proiectului, in cadrul careia vor fi prezentate lucrarile stiintifice, se va lansa catalogul, un manual de conservare si se va organiza o expozitie cu icoane din patrimoniul MET.

METODE MODERNE DE INVESTIGARE, AUTENTIFICARE, CONSERVARE SI PUNERE IN VALOARE A ICOANELOR DIN PATRIMONIUL MUZEULUI ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

CONSICON