INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU TEHNOLOGIE IZOTOPICA SI MOLECULARA
CLUJ - NAPOCA

                                                                                                                    SSBA                                                                                                                       

STRUCTURI SUPRAMOLECULARE BIDIMENSIONALE AUTOASAMBLATE

PE BAZA DE MOLECULE ORGANICE FUNCTIONALE

PROGRAM CEEX

PROIECT NR. 2-CEX-06-11-93/19.09.2006


  

Proiectul este destinat designului, sintezei si caracterizarii unor arhitecturi supramoleculare bidimensionale functionalizate cu potentiale aplicatii in domeniul nanostiintelor si nanotehnologiilor. Design-ul moleculelor organice functionalizate se bazeaza pe cunostinte de analiza structurala si sinteza organica, pe modelarea, simularea, identificarea si investigarea experimentala a interactiunilor intermoleculare.

Ne propunem sa obtinem si sa caracterizam Structuri Supramoleculare Bidimensionale Autoasamblate (SSBA) ale unor podanzi si macrocicli tiofen-fenotiazinici fixati pe suprafete de aur respectiv nanoparticule de aur.

Proiectul are un caracter multi- si inter-disciplinar, abordand probleme complexe din domeniul stiintelor de baza: fizica atomica si moleculara, chimie organica, fizica computationala si biochimie.

La realizarea proiectului participa un consortiu format din patru institutii reprezentative cu o puternica traditie in activitatea de C-D care beneficiaza si de cooperarea directa cu Universitatea din Rouen, centru de cercetare de traditie din Franta. Consortiul reuneste expertiza a doua institute nationale de cercetare: Institutul Natinal de C-D pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca si Institutul Natinal de C-D pentru Fizica si Inginerie Nucleara din Bucuresti, precum si a doua universitati de prestigiu: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davilla din Bucuresti.

Structura proiectului de cercetare-dezvoltare schitata mai sus este in concordanta cu politica nationala privind integrarea in cercetarea europeana (ERA-European Research Area), iar rezultatele preconizate sunt relevante in contextul in care cercetarea in domeniul stiintelor de baza va avea o importanta extrem de mare in cadrul noului Program Cadru (PC7) al Comunitatii Europene.