Text Box: Promovare

S-au realizat activități de promovare internațională şi s-au căutat parteneri pentru membrii clusterului prin participarea la diferite evenimente:

           Seoul, Coreea de Sud, organizat de Open Bridge Consortium- (6-12 Octombrie 2016);

           Leipzig organizat de Reteaua TREC DONAU               28.11-30.11.2016;

           Conferința Europeana a Clusterelor  Brusseles         29.11-02.12.2016 Organizata de Comisia Europeanaș;

S-a urmărit creșterea internaționalizării membrilor clusterului și s-au format consorții în vederea depunerii de proiecte Horizon 2020.

In urma participării la conferințele internaționale din etapa anterioară s-au semnat doua acorduri bilaterale de cooperare cu clustere din Europa, respectiv:

           -Clusterul „The Andalusian Cluster of Renewable Energy and Energy efficiency”- Spania.

           -Clusterul ASINCAR –Spania;

           -S-a depus un proiect HORIZON 2020 împreună cu consorțiul creat în urma participării la Workshop-ul de la Leipzig – Germania

Promovarea cooperării internaționale

Text Box: Proiect cofinanțat de UNIUNEA EUROPEANA din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

S-au realizat activitati de promovare internatională şi s-au căutat parteneri pentru membrii clusterului prin participarea la conferinte si workshopuri internationale:

           Praga:           9-12 mai 2017;

           Venetia:       10 12 mai 2017;

 

In urma acestor participari s-au stabilit contacte in vederea crearii de consortii si parteneriate pentru proiecte viitoare pentru membrii clusterului TREC. Totodata s-au tinut prezentari despre activitatea clusterului si s-au prezentat membrii acestuia cu rezultatele cele mai importane obtinute pana in prezent.

In calitate de Director General al INCDTIM/Director proiect CITAT-E/Președinte Cluster TREC, Dr. Ing. Adrian BOT a participat ca invitat special la intalnirea oficială cu delegații provinciei Jeollanamdo din Coreea de Sud care a avut loc în data de 29 mai 2017 la sediul Consiliului Județean Cluj. In cadrul acestei întâlniri au avut loc discuții cu oficialitățile coreene și județene referitoare la posibilitatea inițierii unor proiecte de colaborare în domeniul energiei regenerabile.

· Urmare acestor discuții, s-a organizat o vizită de lucru a delegației Coreene și a oficialităților județene în data de 30 mai 2017 la sediul INCDTIM Cluj Napca, Centrul de Cercetare CETATEA. In cadrul vizitei le-au fost prezentate invitaților prototipurile unor echipamente de producție energie regenerabilă, care vor fi amplasate la locația proiectului, Zona Lomb FN și pot fi asimilate în producție de firme componente ale clusterului

 

Totodată, Proiectul cu Titlu: “Central and Eastern Europe Value Network for the Promotion of Rural Business in the BioEconomy ”, Identificare: H2020-RUR-2016-2017, depus la Competiția Horizon 2020 din februarie 2014 a trecut cu succes de prima etapă de evaluare, urmează a se efectua procedurile de completare a propunerii pentru etapa a 2 a care va avea loc în 13 septembrie 2017.

- Participarea pe data de 18.05.2017 la Conferința “Solutii pentru reducerea consumului de energie”, eveniment organizat în cadrul proiectului Start2Act, Cluj-Napoca, finanţat prin Programul de cercetare al Uniunii Europene ORIZONT 2020.  Cu aceasta ocazie a avut loc o reintălnire cu firmele care activează pe piața locală de energie, și activități de promovare a Clusterului TREC și discuții de atragere a companiilor DECAGON si SERVELECT  în Cluster TREC;

- S-a participat cu lecție invitată cu titlul „ Transylvania Energy Cluster – from Lab to the Market” la Conferinta „ TIM 2017” organizată în perioada 25-27 mai, Timișoara în cadrul căreia s-au prezentat Clusterul TREC și modalități de transfer de cunoștințe de la cercetare la piață, în vederea creșterii capacității de dezvoltare și inovare a firmelor din Clusterul TREC

Participarea la conferinta” SET Plan – The 10th Year Aniversary & Central European Energy Conference” la Bratislava, Slovacia. Aceasta Conferinta s-a organizat de catre Comisia Europeana in vederea elaborarii strategiei energetice a Europei. In cadrul sesiunilor paralele organizate, am promovat membrii clusterului TREC si am cautat modalitati de colaborare cu acestia, eventuali parteneri in consortii viitoare pentru depuneri proiecte pe programe europene. -01.12.2017

Participarea la editia nr. 7 a Targului International de Energie Solara InterSolution, organizat in Gent Belgia, targ specializat pe producerea si comercializarea de celule solare, module fotovoltaic, colectoare solare termice, pompe de caldura - 17-18 ianuarie 2018

Participarea la Bruselles, la European Cluster Matchmaking Event 2018, eveniment in cadrul caruia au avut loc intalniri directe cu reprezentanti ai clusterelor si companiilor din Europa si s-au stabilit relatii de cooperare internatioanala pentru membrii clusterului TREC -21-23 februarie 2018.

Participarea la o sesiune de lucru din cadrul Proiectului STARDUST (Holistic and integrated urban model for smart cities), finanțat de către Comisia Europeană prin programul HORIZON 2020. In cadrul workshop-ului s-a promovat proiectul CITAT-E - Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative -22 Februarie 2018.

In perioada 06-08.03.2018 s-a participat la Targul international” Ecobuild Matchmaking 2018 - ExCeL Conference Centre la Londra. In cadrul sesiunilor de matchmaking au  avut intalniri directe si s-au stabilit contacte pentru parteneriate viitoare.

Pe data de 08.03.2018  s-a participat la un H2020 Proposal Development Workshop, in care am beneficiat de o prezentare a call urilor de tip Horizon 2020, inclusiv cu exemple si study-case-uri din call-uri anterioare.

În perioada 4-7 Aprilie 2018 s-a participat la Solar Energy & Technologies Fair in Istanbul, Turcia  La acest eveniment se promovează industria solară și a companiilor producătoare de echipamente dedicate acestui tip de industrie. S-au purtat discutii cu reprezentanți ai  diversilor producatori de echipamente electrice, panouri fotovoltaice cum  ar fi compania Sader Baterry și Bas Akumulator cu privire la modalitățile de stocare a energiei solare ce va fi produsă in cadrul proiectul CITAT-E.

In perioada 15-21 Aprilie 2018 s-a  participat la o misiune economica in Iordania. Misiunea a fost  realizata cu sprijinul Casei Regale a Romaniei si a avut ca scop cresterea relatiilor economice dintre cele doua tari. Au avut loc intalniri de bussiness matchmaking cu  companii din domeniul energetic, vizitand fabrici de producere a panourilor solare,  si stabilind contacte in vederea unor colaborari viitoare.

In perioada 08-10.05.2018 s-a participat la Bucuresti la Targul International de Energie si respectiv Conferinta “Energia si eficienta energetica. Clusterul TREC a fost partener in organziarea conferintei si a avut stand individual in cadrul targului. S-au impartit materiale promotionale despre clusterul TREC si in cadrul conferintei s-a sustinut de catre managerul de programe al clusterului TREC o prezentare despre rezultatele obtinute pana in prezent

In perioada 17-18 mai in cadrul Conferintei Internationale a Clusterelor din Cluj-Napoca, Ëu-Asia Gateway”, Clusterul TREC a organizat un Workshop cu tema: “Latest evolution and existing chalenges: Adresing energy poverty” Totodata s-a participat la evenimentul de matchmaking unde au avut loc intalniri directe cu companii din domeniul de interes pentru stabilirea unor colaborari viitoare.

In perioada 17-18 mai in cadrul Conferintei Internationale a Clusterelor din Cluj-Napoca, Ëu-Asia Gateway”, Clusterul TREC a organizat un Workshop cu tema: “Latest evolution and existing chalenges: Adresing energy poverty” Totodata s-a participat la evenimentul de matchmaking unde au avut loc intalniri directe cu companii din domeniul de interes pentru stabilirea unor colaborari viitoare.

În data de 05 Iunie 2018 s-a participat la întâlnirea de follow-up pe Conferința clusterelor, în care s-a discutat despre companiile care au fost prezente și colaborările care pot fi create.

În perioada 21-24 Iunie 2018 s-a participat la Conferința EUROPEAN YOUTH FRIENDLY CITIES CONFERENCE. Aceast eveniment s-a desfășurat pe parcursul a două zile în care au fost dezbătute și problematica energiilor regenerabil și a impactului acestora asupra dezvoltării și promovării unui Smart City

In data de 11 iulie 2018 s-a participat la Liberty Technology Park la Conferinta bilateralã de cooperare România Moldova - cu dezbateri despre industria IT si cladirile sustenabile.

In perioada 9-14 iulie 2018 s-a participat la Constanta la International Balkan workshop on Applied Physics” unde a avut loc o prezentare poster despre proiect si activitatile derulate in cadrul Clusterului.

In perioada 22-25 iulie 2018 s-a participat la Roma la conferinta si workshopul “ICREWE 2018 – International Conference on Renewable Energy and Wind Engineering” unde au avut loc prezentari orale despre clusterul TREC si unde s-au purtat discutii directe cu participantii si s-au vizat posibilitati de colaborare in cadrul proiectelor viitoare.

În perioada 6-10 Octombrie 2018 s-a participat la târgul Expo Real de la Munich, acesta fiind cel mai mare târg de investiții din Europa care acoperă o suprafață de expunere de 60.000 mp și a atras: peste 44.000 de vizitatori din peste 72 de țări și 2000 de companii și instituții expozante din 41 de țări. Acest eveniment a constituit un prilej de a lua contact cu un numar mare de entități ce își au domeniul de activitate în producerea de energie regenerabilă si a echipamentelor dedicate.

În perioada 20-25 Octombrie 2018 s-a participat la Conferința Offshore Energy 2018, acest eveniment a reunit la Amsterdam peste 550 de expozanți și peste 10 000 de vizitatori unici. În plus, au fost organizate o serie de conferințe și evenimente secundare avand ca subiect principal politici, echipamente și inițiative în domeniul energiei. Majoritatea persoanelor cu care am luat contact sunt investitori în domeniul eneregiei interesați să își caute parteneri in Europa, motiv pentru care, le-am prezentat obiectivele Clusterului TREC precum si posibilitatile de colaborare.

În perioada 24-29.10.2018 s-a participat la TRAINING- Yoth as an engine for local youth development: designing, developing and and evaluating local youth actions, în Braga, Portugalia.

În perioada 29.10-3.11.2018 s-a participat la al doilea Workshop “Green Energy” la institutul partener din Korea de Sud. In cadrul delegatiei am participat si la targul international de energie si am intarit relatiile de cooperare ale instititului cu partenerii Coreeni. Ne propunem implementarea solutiilor dezvoltate de catre acestia si in zona noastra si totodata sa deschidem noi directii de cercetare in parteneriat cu acestia.

-În perioada 13-17.11.2018 s-a participat la Conferința Co-working Europe 2018, în Amsterdam, Olanda.

-În  perioada 14-15 Noiembrie s-a efectuat o deplasare la Chisinau, unde a avut loc o intalnire bilaterala cu reprezentantii companiei IT STARNET, in vederea implementarii de solutii sustenabile si eficiente energetic in cadrul cladirilor pe care reprezentantii companiei STARNET urmeaza sa le implementeze in cadrul parcului logistic si Technologic DIGITAL PARK Chisinau.