Rezumatul proiectului

Proiectul X-PIC are ca scop principal elaborarea unui instrument miniaturizat ”lab on a chip” ca sursă de radiație coerentă în domeniul spectral extrem-UV și raze X-moi. Acesta va fi un circuit integrat fotonic (PIC) care va funcționa pe bază de generare de armonici superioare în structuri de ghiduri de undă proiectate și fabricate în cadrul proiectului. Aceste ghiduri de undă vor fi umplute cu gaz nobil care va fi iradiat cu pulsuri laser IR de femtosecunde, iar pentru a optimiza fluxul de armonice generate, atât presiunea de gaz în interiorul ghidurilor, cât și diametrul interior al acestora vor fi modulate controlat.

Obiectivele speciale ale proiecului X-PIC sunt concretizate în 3 pachete de lucru (WP) din care

WP1: Dezvoltarea platformei fotonice integrate pentru domeniul de raxe X (Development of the soft-X integrated photonic platform) este coordonat de INCDTIM. Problema principală care urmează să fie rezolvată este cea a propagării pulsurilor laser în ghiduri de undă, precum și proiectarea circuitului integrat pentru optimizarea generării pulsurilor XUV. În acest WP1 efortul uman care îi revine echipei din INCDTIM este cuantificat în 40 om-lună.

În total, împreună cu contribuția la celelate pachete de lucru și managementul proiectului, INCDTIM are o implicare de 60 om-lună dintr-un total de 300 om-lună pentru instituția coordonatoare și trei parteneri. Bugetul alocat pentru INCDTIM este de 350 000 euro distribuit pe 48 luni.