Anumite cauze fizice si chimice determina transformarea compozitiei apelor subterane: evaporarea, schimbul de cationi, absorbtia, oxidarea sulfurilor si reducerea sulfatilor, precum si amestecarea cu alte ape, de exemplu cele interstitiale. Apele de izvor au o compozitie si salinitate ce depind de conditiile locale. Sulfatii si carbonatii sunt componentii lor cei mai insemnati, in timp ce clorurile sunt mai putin importante. Continutul de silice poate fi in unele ape destul de ridicat. Calciul este din punct de vedere cantitativ, cationul cel mai important si in consecinta apele din puturi si izvoare sunt destul de dense.
In proiectul de fata impreuna cu colective de cercetare de la INCDTCI Rimnicu Vilcea, Facultatea de Stiinta Mediului (UBB Cluj- Napoca) si Institutul National de Hidrologie si gospodarire a Apelor (Bucuresti) ne propunem sa aplicam tehnicile izotopilor stabili, tehnicile izotopilor radioactivi si tehnicile spectrometriei de masa cuplate cu gaz cromatografia (CG-MS) in investigatiile hidrologice a unor izvoare de ape minerale din zona Carpatilor Orientali. Folosind tehnicile de masura bazate pe determinarea abundentelor izotopilor stabili ai H, O, C, N si S si ale izotopilor radioactivi T si 14C, se pot determina originea, varsta, tipurile de izvoare de ape minerale. Cu tehnica CG-MS se pot determina urmele de contaminanti din apele de suprafata si subterane.
Scopul final este de a obtine date experimentale in vederea elaborarii unui program de gestionare stiintifica a resurselor de ape minerale din aceasta zona.