PIMEGA

Platforma integrata de utilizare a tehnicilor izotopilor de mediu in gestionarea resurselor de ape minerale- studiu de caz din arealul Carpatilor Orientali

Prezentare:

Romania este o tara bogata in zacaminte de ape minerale, raspandite pe toata suprafata ei, dar cu o concentratie mare in zona Carpatilor Orientali. Ele provin din apele subterane care sunt de fapt solutii apoase ce contin in special bicarbonati, sulfati si cloruri ale metalelor alcalino-feroase si alcaline. Cantitatea de materii solide dizolvate depinde de mai multi factori, intre care originea apei, componenta rocilor adiacente si a solului si durata de timp in care apa s-a aflat in contact cu mediul inconjurator. Apele meteorice, adica cele de origine atmosferica contin bioxid de carbon si mici cantitati de substante dizolvate din atmosfera. La intrarea in sol si roci, ele incorporeaza in primul rand componenti solubili, anorganici si organici din sol. Ele pot reincarca bazinele de ape subterane.

Anumite cauze fizice si chimice determina transformarea compozitiei apelor subterane: evaporarea, schimbul de cationi, absorbtia, oxidarea sulfurilor si reducerea sulfatilor, precum si amestecarea cu alte ape, de exemplu cele interstitiale. Apele de izvor au o compozitie si salinitate ce depind de conditiile locale. Sulfatii si carbonatii sunt componentii lor cei mai insemnati, in timp ce clorurile sunt mai putin importante. Continutul de silice poate fi in unele ape destul de ridicat. Calciul este din punct de vedere cantitativ, cationul cel mai important si in consecinta apele din puturi si izvoare sunt destul de dense.

In proiectul de fata impreuna cu colective de cercetare de la INCDTCI Rimnicu Vilcea, Facultatea de Stiinta Mediului (UBB Cluj- Napoca) si Institutul National de Hidrologie si gospodarire a Apelor (Bucuresti) ne propunem sa aplicam tehnicile izotopilor stabili, tehnicile izotopilor radioactivi si tehnicile spectrometriei de masa cuplate cu gaz cromatografia (CG-MS) in investigatiile hidrologice a unor izvoare de ape minerale din zona Carpatilor Orientali. Folosind tehnicile de masura bazate pe determinarea abundentelor izotopilor stabili ai H, O, C, N si S si ale izotopilor radioactivi T si 14C, se pot determina originea, varsta, tipurile de izvoare de ape minerale. Cu tehnica CG-MS se pot determina urmele de contaminanti din apele de suprafata si subterane.

Scopul final este de a obtine date experimentale in vederea elaborarii unui program de gestionare stiintifica a resurselor de ape minerale din aceasta zona.