Abstractul proiectului


La nivelul UE, cantitățile necesare de miere nu sunt satisfăcute de producția internă, astfel, sunt importate cantități semnificative din alte țări din afara UE (precum China, Argentina) care necesită un control riguros, mierea fiind al treilea produs cel mai alterat din lume, iar prețul fiind determinat de raritatea unui anumit sortiment de miere, fie din punct de vedere al originii geografice sau botanice. În acest caz, tentația de a trece sub eticheta unor mieri exclusiviste niște mieri contrafăcute, ieftine, pentru a obține un profit ilegal este o practică des întâlnită în rândul unor vânzători sau producători inechitabili.

În acest context, proiectul „Honeyomics” urmărește dezvoltarea de noi modele chemometrice capabile să diferențieze mierea din punct de vedere al cu originii geografice și botanice și, de asemenea, să detecteze falsificarea mierii prin adăugarea unor tipuri de miere mai ieftine. Vor fi dezvoltate abordări metabolomice bazate pe spectroscopii vibraționale (IR, Raman) și de fluorescență, potențialul lor de clasificare fiind comparat și validat pe baza unor metode recunoscute precum profilarea izotopică și elementală. Seturile mari de date experimentale generate vor fi procesate folosind tehnici chemometrice supervizate (LDA și SIMCA), precum și inteligență artificială (algoritmi Machine Learning). Dezvoltarea de modele de predictie capabile să diferențieze soiurile distincte de miere și să identifice probe adulterate folosind Machine Learning va reprezenta o noutate la nivel internațional.