INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU TEHNOLOGII IZOTOPICE SI MOLECULARE

Str. Donat 67-103, 400293, Cluj-Napoca, Romania

Tel: +40-264-584037; Fax: +40-264-420042

Email: itim@itim-cj.ro, web: www.itim-cj.ro

 

AcasaConsortiuProiectRezultateDiseminareLinkuri utileContact

 

 

 

 

 

 

 

Design by MM

Faza 1Faza 2Faza 3Faza 4Faza 5

             Termen finalizare: decembrie 2016

Titlul fazei 5: Tehnologie de laborator de producere a hidrogenului din deseuri de biodiesel; studiu tehnico-economic si de mediu; diseminarea rezultatelor.

Rezultate:

(1) Metoda optimizata de purificare a glicerinei deseu pentru ]ndepartarea compusilor incompatibili cu reformarea catalitica cu abur;

(2) tehnologie de laborator de reformare catalitica cu abur a glicerinei deseu purificata;

(3) Studii: (i) studiu privind scale-up pentru tehnologia de reformare cu abur a glicerinei; (ii) studiu privind evaluarea performatelor tehnice si de mediu a procesului de obtinere a hidrogenului prin reformarea bioglicerolului; (iii) studiu privind evaluarea performatelor economice ale procesului de reformare catalitica a bioglicerolului;  

(4) Raport ştiinţific şi tehnic care cuprinde rapoartele de analiza pentru purificarea si analiza deseului de glicerina; schema tehnologica optimizata de purificare a glicerinei deseu si studiile tehnico-economice si de mediu.

Diseminare:

- 1 cerere de brevet

- 4 lucrari publicate;

- 2 lucrari prezentate la conferinte internationale;

- 1 lucrare prezentata la conferinta nationala;

- 2 teze de doctorat.

(vezi lucrarile)

(1) S-au stabilit clasele de compusi continuti in deseul de glicerina care afecteaza negativ procesul de reformare al acesteia, precum ai metodele de identificare si indepartare ale lor. Acesti compusi sunt: sarurile anorganice şi compusii cu molecula mare ramaşi in urma distrugerii trigliceridelor (mono, di si trigliceride, sapunuri, acizi grasi). S-a stabilit ca pentru reformarea cu succes a glicerinei in scopul producerii de hidrogen aceasta trebuie purificata avansat pana la concentratii de peste 85%.

(2) S-a integrat reactorul catalitic in instalatia de laborator de reformare catalitica cu abur a glicerinei si s-a stabilit tehnologia de laborator de obtinere a hidrogenului folosindu-se catalizator de Ni/Al2O3, temperatura de 550°C şi presiunea atmosferica.

(3) S-a facut calculul tehnic conceptual pentru utilizarea unei tehnologii de reformare catalitica a glicerinei purificate, in 4 cazuri particulare: (1a): Reformarea catalitica a bioglicerolului fara captarea de CO2; (1b): Reformarea catalitică a bioglicerolului cu captarea de CO2 prin absorbtie gaz-lichid utilizand metil-dietanol-amina (MDEA); (2a): Reformarea autoterma a bioglicerolului fara captare de CO2; (2b): Reformarea autotermă a bioglicerolului cu captarea de CO2 prin absorbtie gaz-lichid utilizand metil-dietanol-amina (MDEA). Conceptul de obtinere a hidrogenului prin reformarea conventionala a glicerolului, cu sau fara captarea CO2 (cazul 1a / 1b) este mai eficient energetic decat conceptul de reformare autoterma, cu sau fara captarea CO2 (cazul 2a / 2b), cu aproximativ 9 puncte procentuale de energie cumulata neta. Pentru aceleaşi 4 cazuri s-a facut evalurea performatelor economice rezultand o amortizare a investitiei, diferentiata în funcţte de cazul studiat, de aproximativ 12 ani.