INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU TEHNOLOGII IZOTOPICE SI MOLECULARE

Str. Donat 67-103, 400293, Cluj-Napoca, Romania

Tel: +40-264-584037; Fax: +40-264-420042

Email: itim@itim-cj.ro, web: www.itim-cj.ro

 

AcasaConsortiuProiectRezultateDiseminareLinkuri utileContact

 

 

 

 

 

 

 

Design by MM

ScopRezumatObiectiveActivitati

Rezumat

        Cererea mondiala de hidrogen este de asteptat sa creasca in urmatoarele decenii datorita progreselor tehnologice facute in domeniul pilelor de combustie care folosesc hidrogen pentru producerea de electricitate, fara producere secundara de gaze poluante. In prezent aproximativ 95% din hidrogenul produs industrial are ca materie prima combustibilii fosili. O alternativa mai putin poluanta ar fi inlocuirea combustibililor fosili cu bio-combustibili pentru producerea hidrogenului. Se stie ca biomasa este regenerabila si, desi rezulta in continuare dioxid de carbon in urma producerii de hidrogen, acesta a fost luat din mediu in procesul cresterii biomasei si va fi de asemenea folosit pentru regenerarea acesteia. Un pas in plus ar fi folosirea deseurilor rezultate la producerea de biocombustibili, dandu-le valoare economica si prin aceasta contribuind la eficientizarea procesului.

Scopul principal al acestui proiect este sa propuna si sa dezvolte o tehnologie de laborator pentru producerea de hidrogen prin reformarea catalitica a compusilor hidroxilici rezultati ca deseu la prelucrarea biomasei sau produsi din deseuri de biomasa. Pricipalele probleme care apar la utilizarea deseurilor de glicerina rezulatate in urma producerii de biocombustbil sunt legate de impuritatile existente in aceste deseuri, care: (i) scad performantele catalizatorilor si (ii) duc la dezactivarea acestora. Proiectul de fata propune doua abordari pentru rezolvarea acestor probleme: (1) stabilirea unei metode avantajoase economic de purificare partiala a deseurilor de glicerina si (2) teste pentru gasirea unor noi catalizatori pe baza de Ni cu activitate si rezistenta la dezactivare ridicate. La sfarsitul proiectului va rezulta o tehnologie si o instalatie de laborator pentru producerea hidrogenului din deseuri de biocombustibili.

Proiectul de fata are un caracter interdisciplinar ridicat care: (i) combina cunostinte din mai mute domenii ale stiintei: chimie, cataliza heterogena, ingineria reactiilor chimice; si (ii) aduce in contact cercetarea fundamentale si aplicativa din Institutele Nationale (Coordonatorul si Partenerul P2) si universitati (Partenerul P1) cu cercetarea dezvoltata de agenti economici (Partenerul P3) si cu posibili beneficiari ai tehnologiilor propuse (Partenerul P4).