Rezultate
ICPMS este o tehnica relativ noua pentru determinarea de urme elementale īn solutii. Intr-o aplicatie tipict, metalele sunt introduse īn solutie prin digestie īn acizi. Solutia este pulverizata in gazul purtator (Ar) si transportata īntr-o torta incalzita inductiv pāna la aproximativ 10000
oC. La aceasta temperatura proba este atomizata si ionizata formānd o plasma care constituie o sursa bogata de atomi excitati si ionizati. Īn spectrometria de masa cu plasma cuplata inductiv, ionii pozitivi din plasma sunt focalizati catre analizorul de mase (cel mai adesea cuadrupol, dar si cu timp de zbor - Varian - , sau analizor magnetic cu filtru de energie - Thermo-Finnigan). Achizitionānd spectrul de masa al plasmei se obtin date pentru aproape tot tabelul lui Mendeleev si limite de detectie sub 0.01µg/L pentru majoritatrea elementelor
Īn privinta poluantilor organici, cercetarea presupune dezvoltarea si aplicarea de tehnici analitice conventionale si inovative pentru a studia evolutia chimicalelor de sorginte industriala si contaminantii apelor uzate ce se gasesc īn mod curent īn apele de suprafata si din subteran. Cāteva dintre īntrebarile la care trebuie gasit un raspuns sunt:
- cāt de repede si īn ce maniera se degradeaza aceste substante?,
- care sunt principalele prejudicii pe care acesti copusi le induc mediului?,
- cum influenteaza conditiile de mediu persistenta si mobilitatea acestor contaminanti? si
- reprezinta acesti compusi subiect de preocupare din punct de vedere ecotxicologic?
Pentru prima oara in tara noastra se incearca introducerea si dezvoltarea si acreditarea unor metode de autentificare a vinurilor bazate pe analize izotopice efectuate prin spectrometrie de masa. Determinarea compozitiei izotopilor stabili D,
18O,
13C dintr-un vin implica separarea componentilor majori din vin: apa si etanol si a celor minori: glucoza si CO
2. Dupa separarea apei si etanolului se procedeaza la determinarea compozitiei izotopice a D,
18O,
13C care ofera urmatoarele informatii despre vin: calitatea vinului conform cu soiul si anul recoltarii, gradul de captalizare, clasificarea vinurilor in functie de originea lor geografica, influenta factorilor de mediu asupra vitei de vie, depistarea falsurilor introduse pe piata vinurilor. Aceste diferentieri se pot face deoarece factorii climatici, soiul vitei de vie, zona geografica unde s-a cultivat vita de vie ca si introducerea in vin a unor compusi sintetici pentru aroma si gust lasa "amprente" izotopice asupra vinului.