Autoritatea contractanta:
EXECUTIVE UNIT FOR FINANCING
HIGHER EDUCATION, RESEARCH,
DEVELOPMENT AND INNOVATION
Tipul proiectului:
PN-II-PROGRAM 4, PARTNERSHIP IN PRIORITY AREAS, PCCA-type 2

Proiectul propune o metodologie completă pentru îmbunătăţirea tehnologiei de fabricaţie a electrodului pozitiv din acumulatorii plumb-acid produşi la SC ROMBAT SA. Scopul partenerului industrial din cadrul consorţiului este să dezvolte şi să testeze o tehnologie de fabricare a acumulatoarelor cu plumb pentru automobilele dotate cu tehnologia „start-and-stop” (acumulatoarele urmează să satisfacă testele de calitate J240 – SAE şi EN 50342-6). Rezultatele proiectului urmeaza sa fie integrate in tehnologia actuală existentă la SC ROMBAT SA. Metodologia propusă este concepută să optimizeze aspectele ştiinţifice şi tehnologice pe care le implică fabricarea acumulatoarelor auto cu performante îmbunătăţite. Ea integrează cunoştinţele fundamentale obţinute din simulari numerice ab initio cu sinteza de noi compuşi chimici, fabricarea de aliaje moderne, respectiv caracterizarea structurală la nivel nanoscopic si mezoscopic a materialelor utilizate pentru fabricarea electrozilor acumulatoarelor. Elementul–cheie pentru integrarea tuturor acestor activităţi îl constituie fabricarea şi caracterizarea prototipurilor funcţionale de către institutele de cercetare din consorţiu, dublată de implementarea rezultatelor în vederea trecerii la producţia de serie de către partenerul industrial.
Principala problemă ce se se impune a fi rezolvată este reducerea gradului de coroziune a electrodului pozitiv pe parcursul ciclurilor repetate de încărcare-descărcare, impusă de cerinţele tehnologiei „start-and-stop”. Soluţiile pe care le propunem sunt următoarele:

(1) obţinerea unor aliaje noi, cu proprietăţi superioare de rezistenţă la coroziune, din care se va farica grilajul metalic care susţine masa activă a electrozilor acumulatoarelor.

(2) îmbunătăţirea tehnologiei de fabricare a grilajului metalic.

(3) îmbunătăţirea proprietăţilor electrochimice ale masei active a electrodului pozitiv, prin tehnologia de fabricare şi respectiv prin adăugarea unor aditivi sintetizaţi special în acest scop.

(4) fabricarea, caracterizarea electrică şi electrochimică a acumulatoarelor-prototip funcţionale.

(5) implementarea industrială a celor mai performante acumulatoare-prototip fabricate.

Electrodul negativ şi electrolitul utilizat pentru fabricarea acumulatoarelor vor fi neschimbaţi, respectând tehnologia actuală a SC ROMBAT SA. Pentru atingerea scopului proiectului vom utiliza o schemă modernă de organizare, de tip „buclă feed-back”: proiectarea noilor tipuri de materiale respectiv tehnologia de fabricare a acumulatoarelor-prototip, vor fi rafinate prin fabricarea repetată şi testarea unor modele-prototip îmbunătăţite, care vor îngloba treptat perfecţionările obţinute de fiecare dintre partenerii consorţiului.
În fiecare dintre aceste etape, caracterizarea completă a proprietăţilor electrochimice şi structurale ale acumulatoarelor-prototip, respectiv ale materialelor utilizate la fabricarea acestora, vor constitui puncte de plecare pentru perfecţionarea procesului de fabricare. Schimbul continuu de informaţii dintre partenerul industrial şi institutele de cercetare din consorţiu va permite adaptarea rezultatelor obţinute în condiţii de laborator la condiţiile producţiei industriale. La finalul proiectului vor fi definite etapele tehnologice necesare pentru implementarea rezultatelor în cadrul infrastructurii disponibile la SC ROMBAT SA.