In Comunitatea Europeana au fost elaborate directive si reglementari pentru a asigura o calitate superioara, durabila, a vietii pentru cetatenii comunitatii, printr-un control riguros al calitatii alimentelor si prin limitarea impactului pe care poluarea l-ar putea avea asupra organismelor vii in general si asupra oamenilor in special.
Unul din principalii vectori prin care poluantii pot patrunde in organism este apa. Este vorba de apa potabila, apa din precipitatii, apele de suprafata (rauri, lacuri), etc. Prin intermediul apei, poluantii pot ajunge in organismul plantelor, apoi in diferite alimente preparate din aceste plante. Este de exemplu, cazul vinului.
Din perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, acest proiect vizeaza dezvoltarea, implementarea si acreditarea de metode analitice pentru controlul calitatii apei si vinului. In ceeace priveste apa, luam in considerare elaborarea de metode de mare sensibilitate pentru identificarea si determinarea cantitativa a concentratiei poluantilor organici si anorganici: poluanti organici volatili si metale grele. In cazul vinului, prin masuratori de rapoarte izotopice 13C/12C este posibil sa se puna in evidenta eventuale tentative de falsificare a acestor bauturi.
Ne propunem acreditarea urmatoarelor metode, in cadrul unui laborator de analize fizico - chimice: