IZOQUAD

Rezultate ale cercetarii

Studiu iono-optic al sursei de ioni

S-a realizat modelarea numerica a geometriei si a distributiei cāmpului īn sursa de ioni A fost utilizat softul "SIMION 3D V7.0", un program pentru modelarea cāmpurilor electrice si magnetice. Aceasta īncemnānd ca modeleaza cāmpurile si fortele electrice si magnetice create de o colectie de electrode a caror forme pot fi prescrise, tinānd cont de o serie de conditii de simetrie specificate. Campurile electrice si magnetice sunt modelate prin rezolvarea ecuatiei lui Laplace cu valori la limita. Metoda utilizata de SIMION este o tehnica cu diferente finite numita "suprarelaxare".
S-a realizat o retea de potenaiale 3D cu simetrie planara, avand īn vedere faptul ca trebuie modelate atāt optica pentru generarea si focalizarea fasciculului de electroni cāt si generarea si focalizarea fasciculelor ionice simetrice. Īn aceasta retea au fost plasate 11 electrode:
  1. Camera de ionizare
  2. Colectorul de electroni
  3. Filamentul (genereaza electronii ionizanti)
  4. Lentila fascicul electronic, electroda 1
  5. Lentila fascicul electronic, electroda 2
  6. Lentila fascicul electronic, electroda 3
  7. Electroda pentru extractia ionilor
  8. Lentila pentru focalizarea ionilor, electroda 1
  9. Lentila pentru focalizarea ionilor, electroda 2
  10. Lentila pentru focalizarea ionilor, electroda 3
  11. Fanta de colimare
Au fost calculate si reprezentate traictoriile electronilor emisi de filament precum si taiectoriile ionice. Din analiza traiectoriilor rezulta ca extinderea transversala a fasciculului de electroni este de ordinul a 0,6 mm, iar extinderea transversala a fasciculului ionic este de ordinul a 0.8 mm.

In final:

Studiu iono-optic al analizorului de masa cuadrupolar

Īn modelarea diferitelor sisteme iono-optice, programul "SIMION" utilizeaza un spatiu virtual numit "banc de lucru" . Volumul disponibil pentru modelare este de 8 km3. Īn acest volum pot fi "proiectate" pīna la 200 instante ale unor retele de potential electrostatice sau magnetice. Diferitele instante de retele proiectate īn volumul bancului de lucru nu interactioneaza. Este important ca experimentatorul sa vegheze la stabilirea judicioasa a conditiilor pe frontiera, pentru ca modelul realizat prin jucstapunerea si/sau suprapunerea diferitelor instante sa simuleze corect realitatea fizica. Īn realizarea modelului numeric pentru analizorul de mase cuadrupolar au fost utilizate trei retele de potential distincte, ale caror instante au fost proiectate īn volumul bancului de lucru.
a) Zona de intrare a fasciculului īn analizor: A fost realizata o retea 3D planara cu oglindire y, x.
b)Zona mediana a filtrului de mase cuadrupolar: Datorita gradului īnalt de simetrie a acestei zone, pentru modelarea ei este suficienta o retea planara 2D cu oglindire y, x.
c)Zona de iesire (a colectorului de ioni): Pentru modelarea acestei zone a fost construita o retea planara 3D cu oglindire z, x.
Potentialele aplicate pe electrodele sistemului fiind variabile īn timp, rafinarea retelelor s-a facut īn maniera care permite ajustarea rapida, iar potentialele de lucru sunt stabilite cu ajutorul unor programe utilizator . Aceleasi programe "randomizeaza" startul ionilor pentru calculul traiectoriilor ionice. Prin īncerc?ri succesive s-au determinat parametri electrici si de gabarit pentru ioni de masa 100 AMU.

Proiectarea unui model experimental "dublu analizor de masa cuadrupolar"

S-a elaborat proiectul de model experimental. S-au definit si proiectat subansamblele mecanice si unitatile electronice aferente. Si anume: