Program CEEX - SEPOL

Sistem integrat de evaluare a propagarii agentilor poluanti in ape curgatoare si estimarea impactului asupra sanatatii populatiei din zona

Rezultate :

Etapa I

Nivelul stiintific si tehnic al cunostintelor in etapa raportata este la nivelul cunostintelor actuale atinse in lume in domeniile raportate. Sub aspectul abordarilor structurale a micropoluantilor care constitue obiectul prezentului proiect au fost abordate metodele cele mai avansate existente (INCDTIM). Este vorba de metodologia care implica sisteme cuplate de tip Cromatografie Gazoasa(GC) si Spectrometrie de Masa (MS) cuplate in sistem GC-MS/MS. In asemenea configuratie se poate ajunge la selectivitati si sensibilitati foarte ridicate (1ng compus individual/litru de apa).

Datele obtinute in etapa I in domeniul sistemelor informatice de prelucrare date (IPA) vor permite realizare de sisteme informatice de modelare si simulare a intrarii si dispersiei poluantilor in ape curgatoare. Datele obtinute vor conduce la relizarea unui sistem informatic care va putea achizitiona, stoca si prelucra cantitati mari de date experimentale la nivel de ecosistem. Una din problemele cele mai importante care apare sub aspectul configuratiei poluantilor la un moment dat este problema dispersiei acestora. Procesele de dispersie cu pondere importanta sunt fotodisocierea si biodegradare care au fost obiecivele activitatii I.3 (UBB si INCDTIM). Procele sunt descrise la nivelul cunostintelor la care se afla astazi domeniu. Impactul poluantilor existenti in apele de suprafata asupra sanatatii umane au constituit obiectivul activitatii I.4.(UMF). Au fost facute clasificari de compusi in functie de efectele directe asupra organismelor vii pe baza rezultatelor cele mai recente exisrtente azi. Sunt analizate aspecte legate de toxicocinetica si toxicodinamica pe compusi in functie de structura acestora aspect de prima importanta la nivel regional.

Etapa II

Determinarea poluantilor in apele de suprafata prezinta cateva dificulati principiale, cum sunt: Pentru determinarea cu precizie a compusilor urmariti sunt urmate in mod obligatoriu trei etape:
  1. extractia compusilor din mediul apos prin metode specifice;
  2. analiza instrumentala care trebuie sa indeplineasca criteriul de sensibilitate si selectivitate;
  3. etapa de procesare prin care rezultatele utile sunt extase si prezentate intr-o forma inteligibila;
Extractia compusilor din mediul apos s-a facut prin adsorbtie pe faza solida (SPE) care utilizeaza faze solide cu coeficienti de adsorbtie selectiv pentru compusii urmariti. Metoda utilizata in cadru INCDTIM corespunde cerintelor actuale pe plan international. Analiza instumentala a fost efectuata cu sistemul cuplat gaz cromatograf-spectrometru de masa in modul de lucru electron-impact. A fost utilizat spectrometrul de masa de tip trapa ionica (ITMS) care la ora actuala este cel mai sensibil de pe piata. Conditiile experimentale de lucru au fost selectate de catre grupul INCDTIM pentru a corespunde conditiilor optime de separare moleculara si masuratori cantitative. Obiectul principal al studiului l-au constituit compusii aflati pe lista poluantilor prioritari in legislatia actuala.

Procesele de infiltrare a poluantilor la interfata apa-sol au fost evaluate pe baza teoriei mediilor poroase, avand ca parametrii de lucru: suprafata specifica, marimea porilor si a garulelor si permeabilitatea. Parametrii experimentali pentru cazuri concrete au fost evaluati (INCDTIM)pe baza masuratorilor de rapoarte izotopice ale atomilor de H (H/D). In cadrul etapei au fost stabiliti parametrii tehnici pentru analiza si procesarea datelor in scopul stabilirii cerintelor generale pentru stocarea datelor. Sistemul permite implementari de tehnologii de monitorizare de urmatoarele tipuri: controlul poluarii de tip biologic si controlul poluarii cu substante chimice si pesticide. Sistemul permite automatizarea la un nivel inalt a monitorizarii. Pachetele de programe realizate permit constructia si validatrea unor modele pentru controlul calitatii apelor curgatoare (IPA Cluj). Pe parcursul etapei au foat studiate de catre INCDTIM si UBB metodele optime pentru determinari de metale grele in bazinul hidrologic Somes-Tisa in puncte situate intre localitatile Cluj-Napoca si Satu Mare. Sunt descrise metodele existente actualmente la nivelul laboratoarelor internationale (Spectrometria de masa cu ionizare in plasma- ICP/MS si Spectrometria de absorbtie atomica-AAS). Datele experimentale au fost obtinute prin metode absorbtiei atomice. Desi catitatile masurate au fost foarte mici ele au putut fi detectate prin utilizarea de performanta ridicata. Activitatea de evaluare a riscului asupra sanatatii omului a fost realizata de catre UMF. Sunt descrise in amanunt principalele etape de evaluare a riscului: identificarea pricolelor, analiza concentratiei- raspuns, analiza timpul de axpunere si caracterizarea riscului. A fost definita schema conceptuala de evaluarea riscului pe baza urmatorilor parametrii: punctele de expunere, categorii de poluanti si modele de transfer a poluantilor din apa spre ceilalti factori de mediu. In fiecare etapa este specificat rolul masuratorilor analitice de inalta precizie precum si procesele de translort a poluantilor in apa.