Prima pagina | Introducere | Obiective | Echipa de cercetare
Engleza Romana

Echipamente | Parteneri | Ecosisteme | Calendar | Rezultate | Date

Elaborarea strategiilor legate de schimbari globale climatice este foarte dificil de realizat datorita faptului ca exista destul de multe incertitudini legate de acest domeniu, in special incertitudini referitoare la sursele si consumatorii celor mai importante gaze producatoare de efecte de sera, dioxidul de carbon si metanul. Aceste doua gaze sunt cauza principala care modifica concentratia atmosferei si care joaca un rol important in schimbarile climatice. Factorii de decizie si politicienii doresc sa cunoasca cu un mare grad de incredere care sunt cele mai probabile consecinte ale actiunilor care afecteaza ciclul carbonului, si despre aceste gaze in particular.

Proiectul CARBODIN va furniza informatii stiintifice esentiale pentru reducerea incertitudinilor legate de aceste gaze la nivel local si regional in cateva arii selectate din Romania. Cercetarea se va focaliza pe dinamica schimburilor acestor gaze intre atmosfera si cateva tipuri de ecosisteme terestre din Romania. Cunoasterea acestei dinamici ne va ajuta sa determinam natura si marimea surselor si consumatorilor ce CO2 si CH4 in ariile selectate.

Originalitatea propunerii consta in aplicarea unei singure strategii experimentale cuprinzatoare pentru estimarea bugetului de carbon local si regional si prezentarea de solutii pentru reducerea emisiilor de carbon.

CARBODIN va produce rezultate stiintifice cu implicatii asupra deciziilor de natura administrativ-politica prin atingerea urmatoarelor obiective strategice:

- dezvoltarea metodologiilor pentru masurarea si monitorizarea emisiilor de gaze producatoare de efect de sera (GHG - greenhouse gases) cu impact puternic asupra climatului

- determinarea naturii si cauzelor variatiilor naturale din ciclul carbonului, incluzand feedback-urile asupra mediului si permitand previziuni asupra schimbarilor climatice; de asemenea prezentarea de solutii pentru reducerea emisiilor de GHG

- atingerea obiectivelor de mai sus va permite promovarea colaborarilor internationale si integrarea in retele europene similare (ca reteaua europeana SIBAE - Stable Isotopes in Biosphere - Atmosphere Exchange)