Prima pagina | Introducere | Obiective | Echipa de cercetare
Engleza Romana

Echipamente | Parteneri | Ecosisteme | Calendar | Rezultate | Date

Scopul central al proiectului este de a obtine informatiile stiintifice necesare care sa ofere solutii factorilor de decizie pentru reducerea concentratiei de CO2 si CH4 in atmosfera.


Principalele obiective ale proiectului sunt:

- De a furniza date stiintifice si masuratori cu ajutorul carora sa se determine soarta emisiilor de CO2 rezultate din arderea combustibililor fosili, in atmosfera

- De a intelege vitezele si mecanismele care controleaza consumul si eliberarea de carbon din sol si din 3 ecosisteme selectate pentru studiu din Romania

- Proiectul va spori cunoasterea surselor si proceselor care contribuie la eliberarea in atmosfera si a altor gaze importante cum ar fi monoxidul de carbon (CO)

- Proiectul isi propune sa aduca date stiintifice noi legate de comportarea temporala si spatiala a surselor / consumatorilor de carbon din trei ecosisteme terestre si va permite elaborarea de solutii pentru reducerea emisiilor de carbon, ceea ce ar contribui la imbunatatitea capacitatii tarii noastre de a indeplini prevederile Protocolului de la Kyoto (1997) si de la Montreal (2005).

- Dezvoltarea unei baze materiale de cercetare puternice prin care sa se asigure dotarile necesare desfasurarii activitatilor de cercetare propuse in domeniul specific vizat.

- De a creste cooperarea stiintifica intre participantii la proiect in vederea realizarii unei retele care sa ofere servicii integrate si pe termen lung pentru cuantificarea emisiilor de carbon la scara locala si regionala. Un singur institut nu poate indeplini sarcinile pe care un proiect de complexitatea proiectului CARBODIN si le-a asumat, din motive logistice, tehnologice si de expertiza stiintifica. Participantii la proiect au expertize stiintifice si tehnice complementare. De exemplu, INCDTIM Cluj Napoca are o excelenta experienta in domeniul utilizarii izotopilor stabili, in timp ce INC-DCTI Rm. Valcea are experienta si aparatura foarte moderna pentru determinarea urmelor de gaze.

- De a creste cooperarea stiintifica cu alte comunitati stiintifice din tara si strainatate implicate in studii legate de ciclul carbonului.