Etapa 2
Investigarea efectului microundelor asupra continutului de vitamina C din plantele studiate

Obiectivul acestei etape consta in:

2.1. Monitorizarea variatiei cantitatii de vitamina C in plantele iradiate comparative cu plantele de referinta
Pentru realizarea acestui obiectiv se au in vedere activitatile:
2.1.1. Obtinerea extractelor din plante si determinarea cantitativa a vitaminei C din plantele iradiate si neiradiate, prin analiza HPLC
2.1.2. Determinarea cantitativa a vitaminei C din plantele iradiate si neiradiate, prin metode electrochimice
2.1.3. Compararea rezultatelor obtinute prin aceste doua metode
2.1.4. Compararea rezultatelor obtinute pentru plante irradiate si de referinta
2.1.5. Analize ultrastructurale si morfologice pe plantele studiate

Comparand cantitatea de vitamina C determinata in patrunjel, marar si telina s-a constatat ca, in cazul plantelor de referinta, patrunjelul contine cea mai mare cantitate de vitamina C (264 mg AA/100 g planta cruda), urmat de marar cu 121 mg AA/100 g planta cruda si telina cu 103 mg AA/100 g planta cruda.
In cazul plantelor crescute in camp de microunde a crescutcantitatea de vitamina C. Cea mai mare cantitate de vitamina C a fost obtinuta in cazul iradierii cu un generator ce lucreaza in domeniul GSM, fiind urmata de cantitatea de vitamina C gasita in plantele crescute in camp de microunde cu frecventa de operare in domeniul WLAN.