Având în vedere faptul că în ultimii ani nivelul de radiaţii electromagnetice a crescut (de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent a crescut aproximativ de 1010 ori, în apropierea oraşelor puternic industrializate), problema este modul în care acest eveniment influenţează dezvoltarea şi funcţionarea organismelor vii. Deoarece organismele vii sunt sisteme foarte complexe, este foarte important cunoaşterea acţiunii microundelor atât asupra compoziţiei chimice cât şi a caracteristicilor fiziologice ale fiinţelor vii. Fiecare specie reacţionează diferit la factorii de stres, inclusiv la radiaţiile electromagnetice. Studiul nostru a fost concentrat asupra plantelor aromate indigene, deoarece acestea au o cantitate mare de uleiuri volatile, iar dintre leguminoase pătrunjelul conţinând cea mai mare cantitate de vitamina C. În plus, aceste plante sunt valoroase datorită proprietăţilor lor antimicrobiene şi antioxidante. Prin urmare, proiectul propus reprezintă începutul unor studii detaliate referitoare la efectul microundelor de intensităţi diferite asupra organismelor vii, culminând cu consolidarea unei echipe tinere care va desfăşura activităţi de cercetare în acest domeniu.

    Obiectivul general al proiectului este determinarea efectelor câmpurilor de microunde asupra uleiurilor volatile, vitaminei C şi metaboliţilorsecundari ai unor plante indigene. În cadrul acestui obiectiv se vor lua în considerare următoarele obiective specifice:

1. Pregătirea sistemului pentru iradierea cu microunde a plantelor considerate pentru studiu;
2. Selectarea metodelor de extracţie a compuşilor bioactivi analizaţi din plantele aromate
considerate pentru studiu;

3. Monitorizarea variaţiei cantităţii de vitamina C din plantele iradiate, în comparaţie cu plantele de referinţă;
4. Monitorizarea conţinutului de uleiuri esenţiale din plantele iradiate, în comparaţie cu plantele de referinţă;
5. Monitorizarea variaţiei de BVOC din plantele stresate cu microunde de diferite frecvenţe şi intensităţi;
6. Monitorizarea schimbărilor survenite în conținutul de BVOC din plantele iradiate, în comparaţie cu plantele de referinţă;
7. Concluzii privind modificările chimice şi structurale ce au loc în plantele iradiate.