Etapa 3: Investigarea efectului microundelor asupra uleiurilor volatile prezente in plantele condimentare studiate

Obiectivul acestei etape consta in:

3.1. Urmarirea compozitiei in uleiuri esentiale si a modificarilor morfologice, din plantele iradiate comparativ cu plantele de referinta
3.2. Selectarea metodelor de extractie a compusilor bioactivi analizati din plantele aromate considerate pentru studiu
Pentru realizarea acestor obiective se au in vedere activitatile:
3.1.1. Cultivarea si cresterea unui nou lot de plante
3.1.2. Obtinerea extractelor de uleiuri volatile din plantele iradiate si de referinta
3.1.3. Determinarea calitativa si cantitativa a uleiurilor esentiale din extractele obtinute, prin tehnicile de analiza GC si HPLC
3.1.4. Analize ultrastructurale si morfologice aplicate unui nou lot de plante studiate si compararea rezultatelor obtinute

Concluzii

• Continutul de uleiuri volatile a variat in functie de tipul compusului si de planta, dar per ansamblu, a crescut in plantele iradiate cu microunde de frecventa GSM, in timp ce efectul microundelor cu frecvență WLAN a fost mai puțin clar.
• In Petroselinum crispum, iradierea cu microunde de tip GSM a produs o crestere a cantitatii catorva compusi individuali dintre care cei mai importanti au fost: 3-hexen-1-ol, mircen, α-felandren, β-felandren, miristicin si apiol. Comparativ cu referinta, continutul in apiol a crescut de mai mult de sapte ori. Microundele cu frecventa WLAN au condus, in aceasta planta, la cresterea continutului de α-pinen, β-felandren, miristicin si apiol.
• In Apium graveolens, ambele tipuri de microunde au condus la cresterea continutului in 3-hexen-1-ol. Iradierea cu microunde WLAN a condus la reducerea cantitatii de mircen (19%) si de α-ocimen (21%).
• Cele mai puternice efecte s-au observat in cazul uleiurilor volatile din Anethum graveolens. In Anethum graveolens iradiat cu microunde GSM, a fost observata o crestere a continutului de: β-pinen, α-felandren si dillapiol. Totusi, microundele cu frecventa WLAN au provocat o scadere a continului in α-felandren, miristicin si dillapiol, cea mai mare scadere observandu-se pentru miristicin (approximativ 18% din continutul in plantele de referinta.
• Analizele ultrastructurale si morfologice au condus la concluzia ca iradierea cu microunde de frecventa WLAN streseaza mai puternic plantele, fata de microundele cu frecventa GSM.