Etapa 4: Investigarea efectului microundelor asupra compusilor organici volatili (BVOC) capturati in urma respiratiei plantelor studiate; identificarea modificarilor chimice aparute in plantele stresate

Obiectivul acestei etape consta in:

4.1. Urmarirea modificarilor compozitiei in compusi organici volatili (BVOC) din plantele stresate in camp de microunde de diferite frecvente si puteri
4.2. Monitorizarea modificarilor aparute in BVOC din plantele iradiate in comparatie cu plantele de referinta
4.3. Concluzii privind modificarile chimice si structurale aparute in plantele iradiat
Pentru realizarea acestor obiective se au in vedere activitatile:
4.1.1. Capturarea BVOC utilizand metoda carbotrap
4.1.2. Determinarea BVOC utilizand un sistem GC-MS cu sistem de termodesorbție
4.2.1. Compararea rezultatelor obținute in cazul plantelor iradiate si de referință; urmărirea modificărilor apărute in plantele iradiate

Concluzii

• Cantitatea totala de compusi organici volatili (capturaţi din respiraţia plantelor) eliberaţi de catre patrunjel si marar ca urmare a acţiunii microundelor, a fost considerabil mai mare decat in telina, deoarece asa cum s-a observat si in cazul uleiurilor volatile din aceasta planta, ţelina a fost mai putin sensibila la actiunea microundelor decat patrunjelul si mararul.
• Toate cele trei specii de plante iradiate cu microunde au eliberat compusii volatili (E)-2-hexenal, (Z)-3-hexenol, 1-hexanol, in timp ce in cazul plantelor control emisiile de compusi organici volatili au avut nivele foarte scazute.
• In plantele de marar emisiile de (E)-β-ocimen si 1,8-cineol au fost puternic marite ca urmare a iradierii cu microunde; atat plantele de patrunjel, cat si cele de marar, au emis sub influenta radiatiilor de frecventa WLAN cantitati mici de longiciclena (o sesquiterpena emisa de plante in conditii induse de stres).