Este propus un dispozitiv experimental destinat imbunătăţirii uniformităţii procesării termice a alimentelor în cuptorul cu microunde de uz casnic. Dispozitivul se bazează pe un cristal fotonic special conceput, cu rolul de a omogeniza distribuţia microundelor în volumul alimentelor.

Proiectul de cercetare se referă la dispozitive de încălzire cu microunde şi, în particular, la pregătirea alimentelor în cuptorul cu microunde. La prepararea alimentelor într-un astfel de cuptor, două aspecte principale trebuie luate în considerare:

a) eficienţa procesului de încălzire, şi
b) distribuţia microundelor absorbite în volumul alimentelor, mai precis uniformitatea temperaturii în volumul alimentelor în timpul procesului de preparare.

Pentru a realiza o încălzire uniformă a alimentelor, există soluţii tehnice care utilizează un omogenizator-stirrer, sau/şi plasarea alimentelor pe o placă-tavă rotativă, sau modificarea periodică a unei distribuţii neomogene de câmp de microunde. Acest tip de soluţii nu este suficient de bun pentru a găti alimente cum ar fi, de exemplu, "crema de ouă" şi "rulada de carne".

Soluţia noastră pentru încălzirea uniformă a alimentelor este o distribuţie omogenă de câmp de microunde în interiorul cavităţii cuptorului, distribuţie obţinută prin utilizarea unui cristal fotonic în domeniul de microunde. În acest caz, agitatorul şi/sau rotirea plăcii-tăvii cu alimente nu mai sunt necesare.

Modelul experimental realizat, un omogenizator static cu cristal fotonic în domeniul de microunde, a fost adaptat pentru utilizarea într-un cuptor cu microunde de uz casnic şi a fost validat la nivel de laborator (TRL4).
Rezultatele testelor confirmă îmbunătăţirea prelucrării termice (gătirii) alimentelor.