Ideea inovativă a unei structuri de cristal fotonic a fost formulată de către colectivul de cercetare ca şi concept. Nu a fost însă testată într-un sistem de omogenizare a distribuţiei de câmp de microunde pentru o aplicaţie comercială de preparare de alimente (în cuptor de microunde comercial). Ca urmare, s-a pornit de la un nivel de cercetare TRL2.

S-a proiectat şi s-a realizat o configuraţie de omogenizator (MHD) cu cristal fotonic static (PCY), o structură compactă (fără piese în mişcare, spre deosebire de omogenizatoarele clasice din cuptoarele cu microunde) care poate fi uşor introdusă şi extrasă dintr-un cuptor cu microunde comercial. Această structură (MHD-PCY) a fost proiectată astfel încât să fie atât suport pentru alimentele introduse în cuptor spre procesare, cât şi omogenizator al câmpului de microunde din incinta cuptorului, asigurând astfel un tratament  termic uniform al alimentelor.
S-au efectuat teste de funcţionare a cuptorului cu microunde cu noul sistem de omogenizare, prin determinarea distribuţiei de câmp de microunde în incinta cuptorului. Pe baza rezultatelor obţinute, au fost efectuate corecţii/modificări în structura MHD-PCY. 
În final s-au preparat două reţete alimentare standard şi s-a verificat conformitatea produsului preparat, în acord cu standardul european EN 60705/2012 („Household microwaves ovens – methods for measuring performance”).

După implementarea proiectului s-a atins un nivel de maturitate tehnologică TRL4. Produsul rezultat, un model experimental de omogenizator (MHD) cu cristal fotonic (PCY) static adaptat pentru un cuptor cu microunde comercial, reprezintă un prototip validat la nivel de laborator. Rezultatele testelor au confirmat că produsul realizat pornind de la componentele individuale funcţionează ca ansamblu, alcătuind un sistem de omogenizare a distribuţiei de câmp de microunde ce asigură îmbunătăţirea preparării (gătirii) alimentelor în cuptoarele cu microunde de uz casnic.

 

propuse

obţinute

Rezultate

  1. 1 proiect de execuţie-desene tehnice pentru straturile cristalului fotonic (PCY)
  2. 1 model experimental de omogenizator cu PCY static
  1. 1 proiect de execuţie-desene tehnice pentru straturile cristalului fotonic (PCY)
  2. 1 model experimental de omogenizator cu PCY static
  3. 1 metodă pentru caracterizarea distribuţiei densităţii de putere în volumul unui cuptor de microunde prin utilizarea unei camere fotografice sensibile în infraroşu (IR)

Diseminare

  1. 1 cerere de brevet de invenţie sau amendament la brevetul existent
  2. 1 participare la manifestare tehnică de specialitate
  3. pagina web a proiectului
  1. 1 cerere de brevet de invenţie (naţională)
  2. 1 participare la manifestare tehnică de specialitate – premiată
  3. 1 lucrare publicată (neindexată BDI)
  4. 1 participare la conferinţă ştiinţifică (internaţională, indexată ISI)
  5. pagina web a proiectului

Rezultate obţinute

Configuraţia de cristal fotonic (PCY) static aleasă, formată dintr-un ansamblu de rezonatori dispuşi periodic cu o constantă de reţea A (mm) într-un volum dat, se compune din trei straturi principale, patru straturi secundare şi un circuit de conectare (MPC) la fantele de excitare existente în cuptorul cu microunde comercial.

Figura 1. Configuraţia de proiectare a cristalului fotonic static (PCY)
şi amplasarea lui în incinta de tratament a cuptorului cu
microunde comercial. HPCY < 50mm, F = 115mm, FH = 160mm


Ansamblul de omogenizare cu cristal fotonic (MHD-PCY) asigură un transfer selectiv între intrarea de microunde a cuptorului cu microunde clasic (cu două fante de intrare)  şi cea de ieşire din cristal, aflată într-un plan perpendicular pe planul de intrare, realizând şi  o omogenizare a densităţii de putere a undei transmise
Figura 2. Configuraţie 3D a incintei cuptorului cu microunde, cu structura PCY
introdusă în incinta de tratament. Uşa cuptorului este în poziţie frontală. 
L = 450 mm, H = 212 mm, W = 420 mm, F = 115 mm, FH = 160 mm


Figura 3. Ansamblul de omogenizare cu cristal fotonic
(MHD-PCY): poziţionarea (MHD-PCY)
în cuptorul cu microunde comercial


Metoda pentru caracterizarea distribuţiei densităţii de putere în volumul unui cuptor cu microunde prin utilizarea unei camere fotografice sensibile în infraroşu (IR) se bazează pe înregistrarea imaginii termice a unui traductor termografic, un multistrat dielectric care conţine alternativ straturi uniform distribuite ce se încălzesc în microunde. Traductorul se expune la microunde o singură dată, apoi, într-un timp scurt, straturile absorbante sunt fotografiate succesiv în IR. Între temperatură şi densitatea de putere este o dependenţă liniară

Figura 4. Metoda IR derivată din metoda termografică:
(A) configuraţia detectorului în incinta de tratament,
(B) înregistrarea imaginii termice cu camera fototermică.


Figura 5. Distribuţia în volum a temperaturii:
A – distribuţia în volum a temperaturii în cuptorul comercial;
A1
– aceeaşi distribuţie, în secţiune diagonală;
B
– distribuţia în volum a temperaturii în cuptorul comercial cu ansamblul de omogenizare MHD-PCY montat;
B1 – aceeaşi distribuţie, în secţiune diagonală;
C – scala de culoare a temperaturilor, în domeniul 20-50 grade C.
Săgeţile albastre indică zona şi direcţia de iradiere cu microunde. 
In figurile A, A1  sunt reprezentate şi fantele cuptorului cu microunde comercial.
In figurile B, B1 omogenizatorul MHD-PCY este la baza volumului de distribuţie (nefigurat).


Testarea omogenităţii de tratament termic s-a făcut pentru două situaţii: cazul reţetei "cremă de ouă" şi cazul reţetei "ruladă de carne" (European Standard EN 60705, Household microwaves ovens – methods for measuring performance (IEC 60705:2010 modified), May 2012). Pentru fiecare din cele două reţete specifice s-a evidenţiat optimizarea procesării termice a alimentelor, în cazul utilizării sistemului de omogenizare MHD-PCY în cuptorul comercial. Au rezultat alimente procesate uniform în întreg volumul, fără zone prea mult sau prea puţin gătite. Timpul de preparare a fost relativ scurt. Nu a fost necesară amestecarea mecanică a alimentelor şi nici perioade de repaus, in afara cuptorului, pe parcursul procesului de gătire.

Figura 6. Cremă de ouă preparată în cuptorul cu microunde comercial, utilizând ansamblul de omogenizare MHD-PCY montat în incintă:
(stanga sus) la scoaterea din cuptor;
(stanga jos) distribuţia de temperatură
la baza alimentului măsurată în primele 2 minute după terminarea gătirii;
(dreapta) aspect la 2 ore după preparare


Figura 7. Ruladă de carne preparată în cuptorul cu microunde comercial,
utilizând ansamblul de omogenizare MHD-PCY montat în incintă:
(A) în cuptor, înainte de inceperea procesului de preparare;  
după 5 minute de la scoaterea din cuptor,
(B) vedere de sus a celor 6 secţiuni şi (C) vedere în secţiune.



Diseminare

  • V. Surducan, E. Surducan, C. Neamţu, Matrice de senzori de temperatură pentru caracterizarea omogenităţii încălzirii alimentelor, Cerere de brevet  RO A01026, 05.12.2017

 

  • V. Surducan, E. Surducan, C. Neamţu, Matrice de senzori de temperatură pentru caracterizarea omogenităţii încălzirii alimentelor, Salonul Internaţional  al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, ediţia a XVI-a, 21-23 martie 2018, Cluj-Napoca
  • C. Tripon, M. Depriester, I. Craciunescu, D. Dadarlat, A. H. Sahraoui, Photothermoelectric Detection of Phase Transitions in Liquid Thermoelectrics, Journal of Advanced Thermal Science Research, 4, 1-4, 2017, DOI: http://dx.doi.org/10.15377/2409-5826.2017.04.1

 

  • C. Tripon, D. Dadarlat, I. Craciunescu, Photothermoelectric (PTE) detection of magnetic phase transitions based on liquid thermoelectric (LTE) materials as sensors, International Conference on Advanced Topics in Optoelectronics, Microelectronics and Nanotechnologies IX (ATOM-N 2018), August 23-26, Constanţa, Romania, 2018

Premii

  • Diploma de excelenţă şi medalia de aur pentru cererea de brevet de invenţie: “Matrice de senzori de temperatură pentru caracterizarea încălzirii alimentelor” autori: V.Surducan, E.Surducan, C. Neamţu, Salonul Internaţional  al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, ediţia a XVI-a, 21-23 martie 2018, Cluj-Napoca